'OVO GOVORIM SVIJETU' / Prva dama Ukrajine napokon istupila, objavila dugačko pismo: 'Rat u Ukrajini nije rat tamo negdje. Ovo je rat u Europi'

Image
Foto: AP Photo/Sergei Grits, File

Pobijedit ćemo. Zbog jedinstva. Zbog ljubavi prema Ukrajini, zaključuje

8.3.2022.
21:27
AP Photo/Sergei Grits, File
VOYO logo

Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska oglasila se prvi put od invazije Rusije na Ukrajinu i to putem svog Facebook profila. Sve su podijelili i iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je zaprimila puno zahtjeva za intervjuom pa sada koristi priliku da se obrati svima. Tvrdi kako je ruska invazija prije nešto više od tjedan dana bila nevjerojatna, da je bila nešto u što nije bilo moguće vjerovati, a onda su 24. veljače u Ukrajinu ušli tenkovi, avioni, vojna sila.

Iako, kako kaže, propaganda Kremlja govori o specijalnoj misiji, ona događanja u Ukrajini naziva masovnim ubojstvom Ukrajinaca. ​"Možda su najstrašnije smrti tolikog broja djece", tvrdi pa se prisjeća osmogodišnje Alice koja je preminula na cesti dok ju je djed pokušavao zaštiti, Poline koja je u Kijevu preminula s roditeljima, Arseniya do kojeg nije uspjela doći hitna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODRŽAO GOVOR /

Povijesni trenutak u britanskom parlamentu. Uključio se Zelenski, dočekali ga ovacijama, ustali na noge

Image
ODRŽAO GOVOR /

Povijesni trenutak u britanskom parlamentu. Uključio se Zelenski, dočekali ga ovacijama, ustali na noge

"Kada Rusija tvrdi kako nije u ratu s civilima, istaknut ću imena ove ubijene djece prvo", rekla je. 

Osvrnula se potom na činjenicu da djeca i žene Ukrajine sada žive u skloništima i podrumima, zatočeni. Govori kako to drugima mogu biti samo posljedice rata, ali Ukrajini su to sada grozna stvarnost. Obitelji, tvrdi, danima nisu izašle van zbog granatiranja, novorođenčad koja sada dolazi na svijet udiše ustajali zrak podzemlja, a njihov prvi pogled na svijet betonski su stropovi. Pozdravljaju ih, kaže, zatočeni i traumatizirani sugrađani, a nekolicina djece već sada postoji, a nikada nije iskusila mir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se potom na brojne Ukrajince koji sada nemaju pristup liječnicima, a kaže i da je puno onih koji su ostali odsječeni od obitelji. 

"Rat protiv ovih nedužnih ljudi dvostruko je kazneno djelo", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako su ulice Ukrajine pune izbjeglica pa poziva sve da pogledaju u oči sve te umorne žene i djecu koje za sobom ostavljaju voljene, ali i život koji su poznavali. Muškarci h, kaže, ispraćaju sa suzama u očima, ali se ostavju boriti za svoju državu. 

"Agresor, Putin, je mislio da će na Ukrajinom izvrštiti blitzkrieg, ali je podcijenio zemlju, ljude i njihovo domoljublje. Ukrajinci, bez obzira na ideologiju, jezik, uvjerenja i nacionalnost, ujedinjeni su", govori pa navodi kako su Rusi mislili da će ih dočekati s cvijećem kao kakve spasitelje, a dobili su molotovljeve koktele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalila se potom svima koji pomažu onima u potrebi istaknuvši kako oni dokazuju da život uvijek pobjeđuje. Susjedima i svima koji pružaju humanitarnu pomoć, koji otvaraju svoje granice i zbrinjavaju djecu i žene iz Ukrajine, poručuje: "Hvala što ih štitite kada nas u tome sprječava neprijatelj". 

Svima ostalim koji staju na stranu Ukrajine kaže: Vidimo vas i cijenimo podršku. Naposljetku, zaključuje, Ukrajina želi mir, ali zaštitit će svoje granice, svoj identitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziva na otvaranje humanitarnih koridora i zatvaranje ukrajinskog neba. Medijima poručuje da nastave pratiti stanje u Ukrajini jer je svaki dokaz ključan. 

"Ovo govorim svijetu. Rat u Ukrajini nije rat tamo negdje. Ovo je rat u Europi, blizu granica EU. Ukrajina zaustavlja silu koja može sutra ući u vaše gradove pod izlikom da spašava civile", navela je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošlog tjedna nama se to činilo kao pretjerivanje, ali danas je naša stvarnost. Ne znamo koliko će potrajati, ali ako ne zaustavimo Putina koji prijeti nuklearnim ratom, neće postojati sigurno mjesto na zemlji za nas. Pobijedit ćemo. Zbog jedinstva. Zbog ljubavi prema Ukrajini", zaključuje.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo