hail putin / Putin kao Hitler. RTL Direkt razgovara sa stručnjacima ponavlja li se povijest, a oni kažu: Koriste se metodama koje su bile učinkovite 1938./39.

Njemačka nacistička mašinerija 'štitila je navodno ugroženje Nijemce, Putin ulazi u Rusiju kako bi 'štitio' Ruse od prijetnje ukrajinskih neonacista

3.3.2022.
22:38
VOYO logo

Jesen 1938. godine, Europa na rubu ponora, Hitler spreman za rat. Nacistička propagandna mašinerija tvrdi - ugroženi su Nijemci i "lebensraum", životni prostor Rajha. Prva na udaru bila je susjedna Češka i Sudetska oblast.

HITLER Pokret (nacionalsocijalizam) je živi izraz našega naroda i stoga simbol vječnosti. Živio nacionalsocijalistički pokret, živjela Njemačka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čehoslovačka ostaje sama na Hitlerovu milost i nemilost. Sva obećanja saveznika padaju u vodu, saveznika nigdje nema. Sramotnim sporazumom u Münchenu Hitler komada suverenu zemlju.

Image
Moskva reagirala /

Šeler o '200 hrvatskih plaćenika u Ukrajini': 'To je smiješno, ne možete skupiti toliko Hrvata da prosvjeduje za veće plaće na Jelačić trgu'

Image
Moskva reagirala /

Šeler o '200 hrvatskih plaćenika u Ukrajini': 'To je smiješno, ne možete skupiti toliko Hrvata da prosvjeduje za veće plaće na Jelačić trgu'

Povjesničar Tvrtko Jakovina kaže: "Čehoslovačka se nije mogla sama oduprijeti Hitleru, ali su i razmišljanja tada bila 'zašto bismo stali u obranu jedne slavenske zemlje koja vlada velikom njemačkom zajednicom koja se nalazi tamo negdje daleko'".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa šuti, Hitler je osjetio slabost. Godinu dana kasnije, na redu je Poljska. Diktator opet agresiju opravdava zaštitom ugroženih Nijemaca. Europa je u ratu.

Osam desetljeća od najkrvavijeg rata u povijesti čovječanstva, stvari bi se mogle ponoviti. Uloge su različite, metode slične. Kao što je Hitler nekoć "štitio" navodno ugrožene Nijemce, Putin ulazi u Ukrajinu kako bi "štitio" Ruse kojima navodno prijete ukrajinski neonacisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

(Screenshot)

Vladimir Putin ovako pravda svoj potez: "Odlučio sam provesti specijalnu vojnu operaciju čiji je cilj zaštititi ljude koji osam godina trpe zlostavljanja i genocid koji provodi režim u Kijevu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničar Ivica Miškulin komentira: "Među sličnostima je ta da se jedna imperijalna sila odlučila na otvorenu agresiju na tuđi teritorij. Pri tome se koristeći metodama koje smo vidjeli kao relativno ili dosta dobro učinkovite 1938. ili 1939. njemačka manjina u Češkoj je navodno ugrožena pa ju treba zaštititi, odnosno njemačka manjina u Poljskoj je ugrožena pa ju treba zaštititi."

Za genocid koji ruska strana stalno spominje, dokaze do sada nitko nije vidio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Boban, profesor s Fakulteta političkih znanosti kaže: "Za to ne postoje nikakve činjenice. Dakle kakav genocid? Znamo što je genocid po definiciji. Kako ga je Ukrajina mogla počiniti u Donbasu ako Donbas ne kontrolira već osam godina? Da li na etničkim ruskim stanovništvom u ostatku Ukrajine? Ne postoje takvi zapisi, da je to učinjeno, sigurno bi Rusija već ranije reagirala i prema tome je dio propagande."

Odnosno modernog medijskog rata koji je gotovo jednako bitan kao onaj klasični. U Rusiju se objavljuje lažna naslovnica Timesa u kojoj je Putin prikazan kao Hitler.  Volodimira Zelenskog Rusi prikazuju kao narkomana, pa čak i neonacista, iako je sam porijeklom Židov. Metode propagande se od Drugog svjetskog rata nisu puno promijenile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

(Screenshot: Sličnost je zastrašujuća, smatra Miškulin)

Miškulin dalje kaže: "Tu imate zastrašujuću sličnost, vi morate narod, pojedinca ili skupinu osloboditi njegovih temeljnih svojstava. Nacisti su židove dehumanizirali kako bi ih mogli lakše istrijebiti, čini mi se da ruska propaganda mašinerija izrazito uvjerljivo šalje te signale koji pokazuju da Ukrajina nikad nije bila država, da nemaju pravo i da zapravo ne znaju kako je to biti država." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A takvu Ukrajinu, koja prema ruskoj propagandi i nije država, potrebno je denacificirati i demilitarizirati. Što bi značilo postavljanje marionetske vlade.  Ako zapad takvo rješenje prihvati, otvaraju se vrata za nova prekrajanja granica, a to znači i nove ratove, upozoravaju povjesničari.  

Povjesničar Jakovina predviđa: "Mogla bi ohrabriti svakog tko želi tako riješiti svoje nezadovoljne ili nedovoljno ispunjene teritorijalne zahtjeve. Nažalost Rusija ima potencijala uništiti svjetski poredak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom novom poretku, sve bi opcije bile na stolu. 

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski poručio je: "Ako mi nestanemo, neka nas Bog sačuva. Slijedit će Latvija, Litva i Estonija... Do Berlinskog zida, vjerujte mi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenarij je to koji je u prošlom stoljeću dva puta viđen. Treći, "atomski", bio bi posljednji.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo