rat energentima / Putin prestrašio Europu da će ruski plin plaćati rubljima, danas to odgodio. Štern kaže: 'Banku je pretvorio u mjenjačnicu'

Resorni ministar Čorić kaže da posao s plinom ide 'as usual' (po normalnom) te da nema poremećaja opsrbe

1.4.2022.
20:15
VOYO logo

Platite nam plin u rubljima ili ćemo vam zatvoriti pipu! Za Putina je to dobar PR trik i pokušaj da spasi svoju valutu. Za Europu samo politički pritisak.

"Ruska rublja je izgubila oko 30 posto i time će oni pokušati ojačati rusku rublju iako to baš neće biti na takav način moguće. Politički gledajući, zapadne zelje su reagirale, osobito Njemačka, burno. U tehničkim smislu nema nekih većih problema, ali politički je to neprihvatljivo za Zapad", kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtke koje kupuju ruski plin, u njihovoj banci Gazprombank moraju imati dva računa. Jedan je u eurima na koji uplaćuju dug za plin, a drugi u rubljima na koji se taj dug prebacuje i ulazi u ruski proračun.

Image
Provalili ga i uhvatili /

Ruski špijun u Bundeswehru - Njemačka optužila svog časnika: slao podatke o vojnom vrhu, o Sjevernom toku 2, o obrani...

Image
Provalili ga i uhvatili /

Ruski špijun u Bundeswehru - Njemačka optužila svog časnika: slao podatke o vojnom vrhu, o Sjevernom toku 2, o obrani...

"Jedan spretan izlaz iz nemoguće situacije. Tom uredbom je Putin banku pretvorio u mjenjačnicu. Ja uđem s eurima, on plati proizvođaču plin u rublje. Ja sam dobio plin, a oni su dobili svoje rublje. Unutar te banke će se vršiti izmjena valuta i kako je u početku izgledalo strašno, vrlo jednostavno i elegantno rješenje", pojašnjava energetski stručnjak Davor Štern.. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi plin trebao plaćati i najveći hrvatski uvoznik ruskog plina - PPD. Ondje nam tvrde da isporuke plina teku neometano.

"PPD za sada nije zaprimio zahtjev za izmjenom ugovornih odredbi od strane našeg dobavljača tvrtke Gazprom Export. U ovom trenutku najvažnijom smatramo sigurnost opskrbe, koju osiguravamo zahvaljujući svim našim dobavljačima", poručuju iz PPD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasio se i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, premijerovim kriznim rječnikom.

"Informacija, koju imam, je da je stanje redovito, najave za današnju opskrbu su otišle prema dobavljačima, dakle business as usual", rekao je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrekne li se Europa u potpunosti ruskog plina, ima dvije opcije: LNG, čiju mrežu tek treba izgraditi ili plin iz Kaspijskog jezera, u što se također nije ulagalo.

"Europa je mogla biti aktivnija u dovođenju plina iz Azerbajdžana, Turkmenistana, plina iz Kaspija. Preko projekta Tapa i Japa gdje bi se i mi priključili dolje oko Albanije", govori Štern. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su odnosi zbog rata u Ukrajini narušeni, Rusija i Europa, kad je plin u pitanju, jedna bez druge - ne mogu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo