Siromaštvo / Putin tvrdi da sankcije ne štete Rusiji, a tisućama radnika režu plaću za trećinu, u Moskvi eksplodira nezaposlenost

Image
Foto: Shutterstock

Rusima je voda poskupjela 35 posto, povrće i za više od polovice, šećer 77 posto, nestale su stotine tisuće radnih mjesta, inflacija divlja, plaće se režu

25.4.2022.
15:10
Shutterstock
VOYO logo

O zapadnim sankcijama Rusiji Vladimir Putin je u ožujku govorio da će nacija "iz njih izaći snažnija". Sredinom travnja je već ustvrdio da su promašile svoj cilj. Pa ipak, u svim izjavama i Putina i ostalih iz ruskog vrha, Rusija u Ukrajini ne vodi rat nego Putinovu "specijalnu operaciju", a Zapad je taj koji protiv Rusije vodi rat, i to ekonomski.

Danas je, međutim, Aerodrom Vnukovo objavio da će se njegovih 3500 zaposlenih plaće smanjiti za čak jednu trećinu. U odluci rukovodstva "Međunarodnog aerodroma Vnukovo Andreja Tupoljeva", koju prenose mediji u Rusiji, ne navodi se da je drastično smanjenje plaća direktna posljedica rata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat u Ukrajini je, uostalom, zakonom de facto zabranjeno spominjati.

Riječ je, međutim, točno o tome, o posljedicama rata kojega u Ukrajini vodi vojska Ruske Federacije, što se direktno i indirektno odrazilo na veliki pad prometa trećeg po veličini aerodroma 12 i pol-milijunske Moskve. U ožujku je s Vnukova otputovalo 990.000 putnika, što je 19 posto manje putnika nego u ožujku 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Financiranje Putinovog rata /

Koliko je nafte iz Rusije stiglo u luke u Hrvatskoj od početka rata u Ukrajini? Tako se 'pere' ruska nafta

Image
Financiranje Putinovog rata /

Koliko je nafte iz Rusije stiglo u luke u Hrvatskoj od početka rata u Ukrajini? Tako se 'pere' ruska nafta

O kakvom katastrofalnom poslovnom rezultatu je riječ svjedoči nekoliko brojki. 2021. godinu Vnukovo je završio kao 11. najprometniji aerodrom u Europi sa 18 milijuna putnika i povećanjem prometa od čak 43,2 posto u odnosu na 2020. A i ranije kroz cijelo ovo stoljeće Vnukovo je bilježio skoro neprekinut rast s iznimkom tek prve pandemijske godine.

Na tom je aerodromu u proljeće 1988. predsjednik Predsjedništva Vrhovnog sovjeta Andrej Gromiko sa suprugom dočekao Air Force One s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom i njegovom Nancy. Tu je Putin u studenom 2006. dočekao i pozdravio Georgea Busha. Tu su slijetali i Xi Jinping, Angela Merkel

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju krajeva, tu je Josip Broz Tito slijetao za posjeta SSSR-u u onim trenucima kad sovjetsko carstvo ne bi prijetilo vojnom invazijom SFR Jugoslaviji. 

To što su tisućama radnika najstarijeg moskovskog aerodroma koji je još uvijek u funkciji, srezali plaću za čak trećinu, apsolutno je direktna posljedica ruskog rata u Ukrajini. Zbog tog rata od ožujka je za sve ruske avione zatvoren kompletan zračni prostor od granice Rusije s Finskom, Estonijom, Latvijom, Ukrajinom, Rumunjskom i Bugarskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzetak su Bjelorusija, te u tom kontekstu sasvim beznačajne Srbija i Bosna i Hercegovina. Zavladalo je takvo stanje da je ministar za promet Vitalij Savaljev početkom ovog mjeseca pobjedonosno proglasio da je Rusija uspjela uspostaviti 193 putničkih aviona na letovima za inozemstvo.

Sve to samo je dio sankcija od kojih je ono brutalno zamrzavanje oko polovice deviznih rezervi, 300 milijardi dolara, samo jedan dio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AP je nedavno objavio niz posljedica koje trpi ekonomija Rusije. Ta je zemlja u ožujku zabilježila inflaciju od 17,3 posto, najviše još od 2002. kad je Putin tek krpao ruševine Rusije iz 90-ih. Nekoliko velikih ruskih tvrtki već je moralo zatvoriti proizvodnju zbog nedostatka dijelova. Tako je, primjerice, stala proizvodnja Lada.

Stotine zapadnih tvrtki obustavile su poslovanje u Rusiji. AP je prenio izjavu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina da je samo zbog toga u glavnom gradu Rusije ugašeno čak 200.000 radnih mjesta. Rusija je trenutno na putu da ove godine pretrpi ekonomski pad od 15 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AP je prenio i to da je voda u trgovinama u spremnicima po 19 litara poskupjela 35 posto, da je kilogram šećera u dućanima poskupio 77 posto, povrće – ovisno o vrsti – 30 posto, 50 posto ili i više, ruske državne obveznice potpuno su bezvrijedne…

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo