za sve optužuje Kijev / Putin upozorava na katastrofu u Zaporižju: 'Moglo bi doći do radijacijske kontaminacije golemog prostora'

Image
Foto: Shutterstock

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje najveće europske nuklearne elektrane koju je

19.8.2022.
21:10
Shutterstock
VOYO logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je francuskog kolegu Emmanuela Macrona da bi granatiranje nuklearne elektrane Zaporižja, za što optužuje Kijev, moglo rezultirati katastrofom velikih razmjera.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje najveće europske nuklearne elektrane koju je Rusija zauzela u ožujku, ali njome još uvijek upravljaju ukrajinski tehničari. Samo dva od šest reaktora u postrojenju rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladimir Putin je posebno naglasio da je sustavno ukrajinsko granatiranje područja nuklearne elektrane Zaporižja stvorilo opasnost od katastrofe velikih razmjera koja bi mogla dovesti do radijacijske kontaminacije golemog teritorija", priopćio je Kremlj, opisujući sadržaj poziva s francuskim predsjednikom.

Image
SKORO POLA GODINE INVAZIJE /

Šef britanske obavještajne službe: 'Putin gubi informacijski rat. Propali su im online planovi'

Image
SKORO POLA GODINE INVAZIJE /

Šef britanske obavještajne službe: 'Putin gubi informacijski rat. Propali su im online planovi'

Kremlj navodi da je Macron inicirao taj razgovor, prvi od 28. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kijev i Moskva također se međusobno optužuju za planiranje provokacija u postrojenju. Ukrajina je objavila da ruske snage planiraju isključiti postrojenje iz ukrajinske električne mreže i povezati ga s ruskom.

Kremlj je priopćio da su Putin i Macron naglasili važnost što skorijeg slanja delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u elektranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je potvrdio spremnost Rusije da inspektorima IAEA-e pruži potrebnu pomoć, tvrdi Kremlj.

Elizejska palača je navela da je Putin prihvatio da misija IAEA-e ide kroz Ukrajinu, a ne kroz Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Putin pristao je "preispitati početni zahtjev Moskve" da takva misija prođe kroz Rusiju, priopćilo je francusko predsjedništvo.

"On je prihvatio da ona (ide tamo) poštujući ukrajinski suverenitet i stoga prolazi kroz Ukrajinu pod vladinom kontrolom", dodao je Elysée, ističući da je to bio zahtjev Kijeva kao i Pariza. "To je potpuno potrebno, legitimno, bitno iz razloga ukrajinskog suvereniteta", poručilo je francusko predsjedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski je predsjednik Macronu govorio i o preprekama izvozu ruske hrane i gnojiva na svjetska tržišta, priopćio je Kremlj.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo