Nervozan kad gubi? / Putinov ministar obrane prijeti ubijanjem zapadnih državnika projektilima: 'Tući ćemo Kijev. Pa ako se koji zatekne…'

Image
Foto: AP

U Ukrajinu stiže sve više oružja sa zapada, ruska ofenziva na jugu baš i nije 'Blitzkrieg', eksplodiraju čak i vojna skladišta i u Rusiji. Je li Putin još nervozniji?

27.4.2022.
12:18
AP
VOYO logo

Sinoćnja prijetnja ministra obrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua zapadnim zemljama, koju je prenio DPA, bila je nedvosmislena.

"Ruska vojska je u svakom trenutku spremna uzvratiti visokopreciznim dalekometnim oružjem po zapovjednim centrima u Kijevu… Pri takvim mjerama Rusiji nužno ne bi predstavljalo problem ako bi u tim trenucima u tim zapovjednim centrima bili prisutni i izaslanici određenih zapadnih zemalja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih tjedana Kijev i predsjednika Volodimira Zelenskog posjetio je niz zapadnih državnika, počev od premijera Poljske, Češke i Slovenije Mateusza Morawieckog, Janeza Janše i Petra Fiale još sredinom ožujka, potom predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, sve do Borisa Johnsona i najnovije državnog tajnika SAD-a Antonyja Blinkena i američkog ministra obrane Llojda Austina.

Image
Tenkova k'o mrava za Kijev? /

VIDEO Ovo je protuzračni tenk kojeg Njemačka obećava Ukrajini: Može tući ciljeve na 5,5 km, Bundeswehr ih ima još 420

Image
Tenkova k'o mrava za Kijev? /

VIDEO Ovo je protuzračni tenk kojeg Njemačka obećava Ukrajini: Može tući ciljeve na 5,5 km, Bundeswehr ih ima još 420

Šojgu je zaprijetio navečer istog dana u kojem su se ujutro u vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj sastali ministri obrane članica NATO-a kako bi dogovorili način i vrstu očito krajnje izdašne pomoći Ukrajini u teškom naoružanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto, britanski državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova James Heappey, kako su prenijele svjetske agencije, kazao je za Times Radio da ne vidi nikakav problem ako bi se oružje koje ukrajinskoj vojsci šalje Velika Britanija, koristilo i za udare po teritoriju same Ruske Federacije.

Šojguovom ministarstvu njegove riječi nisu se svidjele, protumačilo ih je kao "ohrabrivanje" takvih udara po teritoriju Rusije, koja – kako administracija Vladimira Putina dandanas inzistira - u Ukrajini provodi tek "specijalnu vojnu operaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih dana su, naime, zaredali izvještaji o eksplozijama i ogromnim požarima u skladištima goriva i oružja s ruske strane granice s Ukrajinom, a što se Heappeyja tiče, "sasvim je legitimno da Ukrajina" na ratnu agresiju Rusije uzvraća udarima po ciljevima u Rusiji kako bi remetila logistiku ruske vojske i time barem smanjivala razinu krvoprolića u Ukrajini.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je ranije opet lamentirao o "riskiranju trećeg svjetskog rata" zato što Zapad opskrbljuje Ukrajinu oružjem. Heappy je to odbacio i rekao da bi se na kraju lako moglo pokazati da je baš oružana pomoć Zapada Ukrajini ono što bi toj zemlji omogućilo da se obrani od napada Rusije. Heappy nuklearni rat, čime je najnovije prijetio Lavrov, smatra "vrlo malo vjerojatnim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki ministar obrane Austin, međutim, kazao je za najnoviji Lavrovljev "nuklearni rječnik" da je uopće spominjanje takvih stvari "vrlo opasno i od male pomoći": 
"Nitko ne želi nuklearni rat, nitko u njemu ne može pobijediti."

Analitičari diljem Europe najnovije, uopće svaku novu kulminirajuću prijetnju iz Moskve tumače kao novi signal da Putin smatra da se događaji na frontovima u Ukrajini ne razvijaju u smjeru ostvarenja njegovih ratnih planova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo