Pakao, 52. dan / Putinova vojska raketira Ukrajinu i iz Bjelorusije. A mama plače nad mrtvim sinom: 'Otvori oči, moj zeko, molim te!'

Potopili im zapovjedni brod Crnomorske flote, pa sad tuku po Ukrajini odasvud. Zasipaju ih kasetnim bombama, izmučeni Mariupolj i dalje gori. Spremaju još gore

16.4.2022.
19:30
VOYO logo

Rusi se 52. dana invazije drže obećanja i žestoko raketiraju ukrajinske gradove nakon potonuća svog ponosa, zapovjednog broda Crnomorske flote "Moskva". 

Najjače se borbe vode u izoliranom i izmučenom Mariupolju. Kijev pokušava dogovoriti izvlačenje branitelja, no Rusi traže predaju. Zapad ubrzano naoružava Ukrajinu, a Moskva uzvraća sankcijama. Andrijana Čičak Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao na traci konvoji ruskih snaga gomilaju se na istoku Ukrajine. Cilj im je višestruko brojčano i tehnički nadjačati ukrajinske snage prije velike ofenzive.  

Oleksandr Šputun, glasnogovornik Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine: "Neprijatelj je koncentrirao do 22 bojne taktičke skupine na području grada Izjuma." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Civile se i dalje poziva da napuste Donbas. Dok žale za potonućem svoje krstarice "Moskve", Rusi vrše odmazdu raketnim napadima po ukrajinskim gradovima. 

Image
Pogled u izolaciju Kremlja /

Kancelar Austrije otkriva još detalja sastanka s Putinom: 'On vjeruje da pobjeđuje u Ukrajini.' Spomenuo mu i raspad SFRJ

Image
Pogled u izolaciju Kremlja /

Kancelar Austrije otkriva još detalja sastanka s Putinom: 'On vjeruje da pobjeđuje u Ukrajini.' Spomenuo mu i raspad SFRJ

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov: "Tvornica tenkova u Kijevu i postrojenja za održavanje teškog oklopa u Mikolajivu uništene su visokopreciznim oružjem iz zraka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakete iz Bjelorusije poletjele su i prema Lavovu, no ukrajinske snage tvrde da su ih oborile. Napadi na Harkiv, koji je pod djelomičnom opsadom, ne prestaju. 

"Molim te otvori oči, moj zeko, molim te", majka oplakuje smrt 15-godišnjaka poginulog u napadu kasetnom bombom koja je bačena na stambenu četvrt, a jedna i na tržnicu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karolina Fursova, djevojčica iz Harkiva, plače i opisuje: "Pala je blizu mene, trčala sam, opet je pala kraj mene. Šrapneli su letjeli. Neka žena, Bog je blagoslovio, pokrila me tijelom."

Najveće borbe vode se za Mariupolj, gdje Rusi unatoč pojačanjima i dalje ne uspijevaju zauzeti dio grada oko čeličane Azovstal. I sami priznaju da je ispod čeličane pravi podzemni grad, gdje su tisuće ukrajinskih vojnika, ali i tenkovi i brojna borbena tehnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak i ukrajinski branitelji sve više pozivaju Kijev da napokon krene u deblokadu grada. Odgovor je i dalje da nema dovoljno oružja. Volodimir Zelenski se ponovno okreće zapadu:

"Što više i prije dobijemo sve oružje koje smo tražili, to će naša pozicija biti jača i prije će doći do mira."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se Ukrajincima treba brže dostaviti oružje, svjesni su i Amerikanci. Ovo je njihova vojna pošiljka. Njemačka je obećala milijardu eura vojne pomoći, no sve to predugo traje, frustrirani su Ukrajinci.  

Saznalo se da uz Izraelce, i elitni britanski specijalci SAS u Kijevu obučavaju ukrajinske vojnike. Ima dosta i britanskih dobrovoljaca, od kojih je dvoje zarobljeno u Mariupolju, a njihovim obiteljima obratila se supruga uhićenog Putinovog kuma, ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oksana Marčenko, supruga Viktora Medvedčuka: "U vašoj je moći da zamolite britanskog premijera Borisa Johnsona da izvrši utjecaj na ukrajinsko vodstvo i omogući puštanje Aidena i Seana tako da ih razmijeni za ukrajinskog oporbenog političara kojeg su uhitile ukrajinske vlasti, mog supruga Viktora Medvedčuka."

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pak zbog neprijateljskih poteza britanske vlade zabranilo je ulazak u Rusiju premijeru Borisu Johnsonu, kao i članovima njegove Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo