u Gomelju / Rat bijesni u Ukrajini, dvije strane za stolom na granici s Bjelorusijom. Ima li šanse za mir?

akon što je Europska unija najavila vojnu pomoć Ukrajini, predsjednik Zelenski potpisao je hitan zahtjev za ulazak njegove zemlje u članstvo

28.2.2022.
18:40
VOYO logo

Na pregovore u Gomelj, bjelorusko mjesto uz ukrajinsku granicu, prvi su stigli Rusi.

"Moram reći da svaki sat ovog sukoba donosi samo nove žrtve među ukrajinskim vojnicima. Definitivno želimo postići bilo kakav sporazum, što prije. No, taj dogovor treba odgovarati objema stranama", rekao je Vladimir Medinski, United Russia General Council member.

Ukrajinci na čelu s ministrom obrane, traže povlačenje svih ruskih trupa, pa i s Krima i iz Donbasa.

"Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije zatražio je od mene da vam izrazim dobrodošlicu i olakšam vaš rad koliko je god moguće. Kao što je dogovoreno s predsjednicima Zelenskim i Putinom, možete se osjećati potpuno sigurni", rečeno je na pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dok traju pregovori s rusijom... /

Ukrajina uputila zahtjev za članstvom u Europskoj uniji: 'Ovo je povijesni trenutak'

Image
dok traju pregovori s rusijom... /

Ukrajina uputila zahtjev za članstvom u Europskoj uniji: 'Ovo je povijesni trenutak'

Sigurno nije bilo u ukrajinskim mjestima, gdje su borbe nastavljene jednakim tempom, od Harkiva, Kijeva do juga zemlje.

Rusi su digli u zrak skladište nafte u Ohtirki. Ukrajinci tvrde korištene su zabranjene vakuumske bombe, najmoćnije nenuklearno oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci su pjevali himnu u Berdijansku, gradu na jugu koji su Rusi zauzeli. Nakon pjesme, slijedile su i poruke da odu iz njihove zemlje.  Ruska strana tvrdi da su na svim frontama superiorni. Da nije zabrinut i da ima potporu, Putin pokušava pokazati obavljajući redovni posao, poput obilaska ovog svemirskog centra.

Iz Kremlja je poručeno da je nuklearna trijada, na kopnu, podmornicama i zraku počela borbeno dežurstvo. Putin je okupio i svoj kabinet na razgovor o sankcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O toj temi smo razgovarali s premijerom Mihailom Vladimirovičem Mišustinom, govoreći o onim sankcijama koje je tzv. zapadna zajednica, koju sam u svom govoru nazvao carstvom laži, pokušala nametnuti našoj zemlji", rekao je Putin.

Za obranu zemlje, Ukrajina je na slobodu pustila i zatvorenike, a stvara se i međunarodna legija. Građane se poziva da postavljaju protutenkovske ježeve i molotovljeve koktele.

"Ako Putina nije briga za njegove ljude, zašto bi poštedio druge. Ljudi su za njega smeće, i njegovi i svi ostali", kazao je Nom de Guerre (Životinja), pripadnik teritorijalne obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kijevu se stvaraju blokovi u blizini strateških institucija. Vitalij Kličko posebnu borbu vodi s diverzantskim skupinama, koje pokušavaju ući u grad na razne načine, pa i u hitnoj pomoći.

"Rusi su poslali neke trupe, male grupe koje su zapravo ponekad odjeveni civili s oružjem, snajperisti i pucaju posvuda. Žele izvršiti teroristički napad i unijeti paniku u naš grad". rekao je Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Jedna od tih grupa, kako tvrde američki mediji, je i zloglasna Wagner grupa privatna vojska plaćenih ubojica tj. Putinovi psi rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ubiti Klička i predsjednik Zelenskog cilj je tih plaćenika.

U Ukrajinu sve više pristiže i pomoć kako humanitarna tako i vojna. Europska Unija je prvi put u povijesti odlučila isporučiti oružje zemlji u ratu u vrijednosti 450 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I svakako ćemo osigurati, oružje, čak i borbene avione. Ne govorimo samo o streljivu, bit će to najvažnije oružje za rat", objašnjava Josep Borrel, European Union High Representativel.

Da više nisu sami, priznaju i ukrajinske vlasti. Zelenski je potpisao zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliramo na Europsku uniju za hitno pristupanje Ukrajine po posebnom postupku. Zahvalni smo našim partnerima što su uz nas. Ali naš cilj je biti sa svim Europljanima i najvažnije biti ravnopravni. Vjerujem da je to pošteno", poručio je predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajince brine i to što se ruske, ali i bjeloruske snage sve više gomilaju na zapadu Bjelorusije, što bi moglo značiti i nove fronte, i odvajanje glavnog grada od zapada zemlje odakle stiže vojna pomoć. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo