IZVJEŠĆE EU AGENCIJE / Rat u Ukrajini mijenja krijumčarenje droge. Ovisnici u bijegu stvaraju pritisak i na zdravstvo drugih zemalja

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Od svega bi mogao profitirati Afganistan

14.6.2022.
18:26
Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Ruska invazija na Ukrajinu utjecala je i na promjenu ruta krijumčarenja ilegalnih droga u Europu, upozorila je u utorak agencija EU-a za droge.

Direktor Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) Alexis Goosdeel rekao je da rat već ima "izravan utjecaj" na jednu od ruta trgovine heroinom iz Afganistana koja je prolazila kroz Ukrajinu i kroz ostale susjedne zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trgovci drogom sada više nemaju interes da nastave koristiti ovu rutu", rekao je na online konferenciji za novinare, dodavši da već postoje znakovi povećane trgovine na granicama između Turske i Bugarske te Turske i Grčke.

Goosdeel je kazao da je sukob primorao i krijumčare koji koriste Crno more da se odluče za druge rute jer su im neke pomorske luke odnedavno izvan dosega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako vjeruje da će se povećati trgovina preko grčkih otoka i južnog Sredozemlja.

Image
OBJAVILI PODATKE /

Ukrajina tvrdi da je najmanje 287 djece ubijeno u ratu, a gotovo 500 ranjeno

Image
OBJAVILI PODATKE /

Ukrajina tvrdi da je najmanje 287 djece ubijeno u ratu, a gotovo 500 ranjeno

U svome godišnjem izvješću EMCDDA ističe da bi mnogi ljudi koji su za vrijeme rata pretrpjeli "težak psihološki stres" mogli postati skloniji pribjegavanju i zloupotrebi štetnih supstancija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se upozorava da bi zdravstvene službe u europskim zemljama, posebno onima koje graniče s Ukrajinom, vjerojatno mogle postati još opterećenije s obzirom na to da će ovisnici o drogama koji bježe pred sukobom zatražiti njihove usluge i podršku.

"Ključni zahtjevi vjerojatno će biti kontinuitet u liječenju, usluge prijevoda, pružanje smještaja i socijalne skrbi", stoji u izvješću te se dodaje da su u opasnosti čak i osobe koje nisu bile ovisne o drogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija ističe da bi teška financijska situacija u Afganistanu, koji je od kolovoza prošle godine pod kontrolom talibana, zaradu od droge mogla pretvoriti u značajan izvor prihoda, što bi moglo rezultirati povećanjem trgovine heroinom prema Europi.

U izvješću stoji i da se, unatoč zabrani proizvodnje, prodaje i trgovine nedopuštenim drogama, uzgoj maka u Afganistanu nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo