bivšim dozapovjednikom Specijalne policije / Ribić: 'Rusi tuku po bolnicama, školama, vrtićima... Ništa im nije sveto. To je prljavi rat i nije po konvencijama'

Jako dobro pitanje je imaju li uoće Rusi dovoljno resursa za osvajanje grada, ali i za zadržavanje grada, smatra Ribić

28.3.2022.
23:00
VOYO logo

Četiri su ključna fronta u Ukrajini gdje su zapeli Rusi već tjednima Harkiv, predgrađe Kijeva, grad Mikolajiv na jugu i Mariupolj, svugdje se vode žestoke urbane bitke.

Upravo je to u studiju RTL Direkta komentirao Alenko Ribić, bivšim dozapovjednikom Specijalne policije MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urbano ratovanje je najgora noćna mora za vojsku koja napada, tvrdi Ribić. "Velika je vjerojatnost da ćete zaglaviti između zgrada. Vi morate napadati, a oni vas čekaju i poznaju teren". 

Putin je sigurno imao drukčiji plan za Kijev. Onaj konvoj tamo je stajao već tjednima. "Ukrajina ima specijalne postrojbe kao i svaka država koja upravo postoji da uđe u dubinu neprijatelju i napravi dar mar. Oni su razbili tu kolonu na puno manjih kolona, to su uspjeli napraviti s dronovima", objašnjava Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bivši zapovjednik specijalne policije /

Ribić za RTL: 'Čečenski ratnici Rusima neće puno pomoći. Ukrajinske snage su u prednosti jer poznaju teren'

Image
bivši zapovjednik specijalne policije /

Ribić za RTL: 'Čečenski ratnici Rusima neće puno pomoći. Ukrajinske snage su u prednosti jer poznaju teren'

"Ukrajinci su ih uništili dronovima, ali prije toga su ubacili svoje elitne snage koje su provjerile lokaciju i položaj. Dronovi imaju termalne kamere, a Rusi su palili tenkove da se ugriju, a to je samo pogodno za termalnu kameru", pojasnio je Ribić.

Na početku rata Ukrajinci su bili u konfuziji kao i ostatak svijeta, kaže Ribić, ali već nakon nekoliko dana su pokazali svoju vještinu jer su se stabilizirali i počeli pokazivati određene pobjede na terenu i dominaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj tko brani svoju obitelj, svoju zemlju, je u prednosti i njihov moral je puno veći nego što imaju Ruski borci", ističe Ribić.

Bivši dozapovjednik tvrdi kako nismo pogriješili kad smo Mariupolj uspoređivali s Vukovarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi komentiraju da su ove ruske tehnike posuđene iz Sirije, to iscrpljivanje, izgladnjivanje i sl., a s tim se i slaže Ribić. "Rusi tuku po bolnicama, školama, vrtićima... Ništa im nije sveto. To je prljavi rat i nije po konvencijama, ali Rusi postižu svoje ciljeve i uspjeli su sravnati dosta gradova. No, Ukrajinci su vrlo vrlo žilavi", kaže Ribić.

Ukrajinci su danas vratili Irpin. "Ako želite zauzeti neki grad onda morate provjeriti ako imate dovoljno resursa da taj grad zauzmete i ostanete u njemu, a ne ovkao kako su to Rusi učinili. Zato su Ukrajinci mogli izvesti protunapad i izgurati ih izvan grada  nešto dalje", dodaje Direktov gost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako dobro pitanje je imaju li uopće Rusi dovoljno resursa za osvajanje grada, ali i za zadržavanje grada, smatra Ribić. "Moram napomenuti da oklopne jedinice i tenkovi nisu nikakva prednost za zauzimanje grada zato što nisu namijenjeni za urbano ratovanje. Tenkovi su vrlo ranjivi pogotovo jer obrambene snage su na visokim pozicijama i mogu djelovati iz zraka", objašnjava bivši dozapovjednik. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo