bivši zapovjednik specijalne policije / Ribić za RTL: 'Čečenski ratnici Rusima neće puno pomoći. Ukrajinske snage su u prednosti jer poznaju teren'

U Kijevu je proglašen 72-satni neprekidni policijski sat. Ribić smatra da su ukrajinske snage ustanovile da im je puno lakše ratovati na terenu kada nema civila

16.3.2022.
21:00
VOYO logo

Ako nisu hrvatski dobrovoljci, onda je oružje iz Hrvatske, tako se navodi u izvještaju ruskog reportera koji na putu prema Kijevu uspoređuje borbe Rusa s Ukrajincima s onima iz 1943., protiv nacista.

Dok ruski vojni zapovjednik tvrdi kako upravo Rusi čuvaju civilne objekte, dok ukrajinska vojska puca haubicama hrvatske proizvodnje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neprijatelj ima minobacače, višecijevni raketni sustav Grad, kao i zapadno topničko oružje poput haubica hrvatske proizvodnje. Tu su i domaći uređaji na pick-upovima. To su mlazni sustavi i minobacači", rekao je ruski vojni zapovjednik Pavel Ponomarenko. 

U studiju RTL-a Danas bivši dozapovjednik Specijalne policije MUP-a Alenko Ribić komentirao je najnovije informacije o ruskoj invaziji Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
način ratovanja /

Ukrajinski problem sa spavačima i saboterima u vojsci za RTL Danas je pojasnio čovjek koji ih dobro poznaje

Image
način ratovanja /

Ukrajinski problem sa spavačima i saboterima u vojsci za RTL Danas je pojasnio čovjek koji ih dobro poznaje

Kijev u ruskom obruču i ruska opsada Mariupolja

U Kijevu je proglašen 72-satni neprekidni policijski sat. Ribić smatra da su ukrajinske snage ustanovile da im je puno lakše ratovati na terenu kada nema civila. Isto tako kaže da će ruskim separatisti koji su ubačeni u Kijev imati smanjeni manevarski prostor.

"Drugim riječima svi koji se tamo pojave smatrat će se neprijateljima pa će ukrajinske snage moći djelovati, ali i da bi se zaštitili sami civili jer očito da su se ruske snage približile dovoljno Kijevu ", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mariupolj je očito postao najvažnija bojišnica jer bi njegovim zauzimanjem Rusi spojili Donetsk i Lugansk s Krimom. Još uvijek se ne zna točno je li grad u potpunom okruženju, kaže Ribić, te tako se ne zna mogu li branitelji obraniti grad, a na to utječe i niz čimbenika. "Primjer je naš Vukovar da se može puno izdržati. Ja se nadam da hoće", rekao je Ribić.

Bivši dozapovjednik ispričao je da je nedavno čitao tekst francuskog stručnjaka u kojem se navodi kao je omjer snaga između Ukrajine i Rusije 10 napadača prema 1 branitelj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako dobro pitanje je imaju li ruski dovoljno resursa za osvajanje grada, ali i za zadržavanje grada, smatra Ribić. "Moram napomenuti da oklopne jedinice i tenkovi nisu nikakva prednost za zauzimanje grada zato što nisu namijenjeni za urbano ratovanje. Tenkovi su vrlo ranjivi pogotovo jer obrambene snage su na visokim pozicijama i mogu djelovati iz zraka", objašnjava bivši dozapovjednik. 

Rusi su zauzeli bolnicu i drže 500 ljudi za taoce, a upravo to su najteže operacije za branitelje. "Rusi imaju jednog više jokera u rukavu", kaže Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno dolaze plaćenici iz Sirije. Čečeni se danima reklamiraju, no Ribić smatra da to nije nekakva prevelika prednost jer je jedina prednost ako vojnici poznaju teren. "Ukrajinske snage su u prednosti jer poznaju teren, pogotovo u urbanim sredinama. Dolazak nekoga iz vana nije prednost. Borac je jednako osposobljen i napadač ili obrambeni vojnik. Poznavanje terena je velika prednost. Što taktička, što psihološka".

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo