neformalni summit lidera / RTL-ova reporterka iz Praga: 'Jedni kritiziraju da je ovo još jedna europska pričaonica, glavna tema Rusija'

EU kroz osmi paket sankcija zadaje novi udarac Rusiji, o svemu sutra pričaju lideru EU, uključujući i hrvatski premijer

5.10.2022.
19:35
VOYO logo

Članice Europske unije žele rusiji zadati nove probleme. Detalje sankcija iznio je šef europske diplomacije Josep Borell.

One bi trebale uključiti ograničenje cijena ruske nafte, zabranu izvoza aviokomponenti iz Unije u Rusiju i ograničenje uvoza ruskog čelika. Europski lideri još moraju razgovarati o zabrani pružanja IT, inženjerskih i pravnih usluga Rusima, kao i o daljnoj zabrani tehnološkog izvoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postavili smo novi set općih i osobnih sankcija. Coreper i veleposlanici naporno su radili na tome. Sinoć su sudjelovali na sastancima koji su nastavljeni jutros. Vjerujem da ćemo prije kraja ove plenarne sjednice postići dogovor", rekao je Borell.

Image
'savezna imovina' /

Putin potpisao dekret kojim Rusija preuzima kontrolu nad najvećom nuklearnom elektranom u Europi

Image
'savezna imovina' /

Putin potpisao dekret kojim Rusija preuzima kontrolu nad najvećom nuklearnom elektranom u Europi

O ovim će temama uživo u Pragu razgovarati čelnici zemalja Europske unije, a neformalni samit Europskog vijeća, na koji stiže i hrvatski premijer. Sutra se u Pragu prvo sastaje nova Macronova incijativa, sve prati RTL-ova reporterka Dajana Šošić koja se javila uživo iz Praga i pojasnila o čemu je riječ:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o prvom sastanku nove europske političke zajednice. Na njega su, osim članica Unije, pozvane i nečlanice - njih 17. Pozvane su zemlje regije, Turska, a i Velika Britanija koja bi, zanimljivo, trebala biti domaćin idućeg summita što govori o svojevrsnom približavanju odnosa nakon izlaska iz Unije. Ideja inicijative je približavanje europskih zemalja što se tiče zajedničke politike i obrambene strategije, bez obzira na njihove statuse, jesu li članice ili nisu. Kritika ove ideje ide u smjeru da je riječ o još jednoj europskoj pričaonici bez stvarne političke moći, kako je riječ o svojevrsnoj utješnoj nagradi za one koji čekaju proces proširenja. Ova inicijativa trebala bi se sastati dva puta godišnje. Sutra su u fokusu glavne teme - ukrajinska kriza, pitanje gospodarstva, klimatske promjene, energetike, ali se ne očekuje formalni dokument."

Na pitanje kakav je stav zemalja oko najnovijeg paketa sankcija Rusiji, novinarka je izvjestila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Češko predsjedništvo potvrdilo je osmi paket sankcija, bilo je određenih protivljenja mađarske strane, ali sve se na brzinu dogovorilo kako bi sve bilo spremno za sastanak lidera u petak. Dertalji se bruse. Ono što je glavno je ograničenje izvoza ruske nafte za treće zemlje putem brodova, tu je bilo protivljenja Malte, Cipra i Grčke s obzirom na njihovu brodarsku industriju. Ali i to je dogovoreno, oni su obeštećeni. Važno je što stoji u dokumentu zabrana transporta ruske nafte preko Hrvatske, iako se ranije spominjalo izuzeće. U dokumentu stoji kako to narušava energetsku stabilnost regije. Neslužbeno, cilja se na Srbiju s obzirom na njeno ponašanje oko sankcija Rusiji. Također će tema biti pitanje cijene plina. Hrvatska se zalaže za globalno ograničenje cijena plina kako bi se zaštitilo poduzetnike i kućanstva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo