novi napadi / Rusi krše dogovore o prekidu vatre u Mariupolju: Ruski vojnici pate nakon prolaska zabranjenom zonom Černobila

Rusi demantiraju i tvrdnje SAD-a da Vladimira Putina zapovjednici zavaravaju o napretku u Ukrajini

31.3.2022.
18:48
VOYO logo

36. dana invazije Rusi su ponovno prekršili dogovor o prekidu vatre u Mariupolju, tvrdi ukrajinski predsjednik. Zapad optužuje Ruse da stalno lažu, a oni oštro uzvraćaju. Ruski predsjednik Putin istodobno regrutira 134 tisuće novih vojnika, što tvrdi nema veze s Ukrajinom.

Mrtva tijela razasuta po cijelom Irpinju pokraj ukrajinske prijestolnice tek sada uspijevaju pokupiti spasioci. No, situacija je daleko od sigurne. Ispod istog mosta na kojem su mnogi izgubili život u pokušaju evakuacije, sada žive djeca. A nekoliko stotina metara od njih padaju bombe.

Pucnjava nije stala ni u Žitomiru, ni Buči, nedaleko od Kijeva, pa u glavnom gradu pomno motre situaciju.

''Vidimo da se ruske snage akumuliraju za nove napade u Donbasu. Pripremamo se za to. Ne vjerujemo nikome. Nikakvim lijepim riječima. Jer stvarnost je na ratištu'', izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio te grozne stvarnosti je bombardiran vrtić u Harkivu. Šef NATO-a skeptičan je prema ruskim obećanjima.

''Rusija je u više navrata lagala o svojim namjerama, tako da ih možemo suditi samo po djelima, a ne po riječima. Prema našim obavještajnim podacima, ruske jedinice se ne povlače, već premještaju'', kazao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Ubrzo mu je odgovorio ruski ministar vanjskih poslova:

''Ako govorimo o onima čije se riječi razlikuju od njihovih djela, onda je previše primjera kada su Sjedinjene Države rekle jednu stvar, a učinile nešto sasvim drugo'', rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Image
POTPISAO UREDBU /

Putin uputio oštru poruku: 'Od sutra ruski plin plaćate u rubljama ili raskidamo ugovore'

Image
POTPISAO UREDBU /

Putin uputio oštru poruku: 'Od sutra ruski plin plaćate u rubljama ili raskidamo ugovore'


No, Rusi su danas prekršili obećani prekid vatre u Mariupolju prema kojem je krenulo 45 autobusa Crvenog križa za evakuaciju, rekao je ukrajinski predsjednik. Da Rusi ne misle stati, Putin je rekao i talijanskom premijeru.

''Pitao sam ga kada planira prekid vatre i možemo li očekivati prekid. Uvjeti nisu sazreli'', odgovorio je talijanski premijer Mario Draghi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi demantiraju i tvrdnje SAD-a da Vladimira Putina zapovjednici zavaravaju o napretku u Ukrajini.

''To nije samo žalosno, već izaziva zabrinutost, jer taj potpuni nedostatak razumijevanja vodi do pogrešnih odluka, nepromišljenih odluka koje bi mogle imati vrlo loše posljedice'', izjavio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika.

Posljedice, ali od radijacije, imaju ruski vojnici koji su prošli Crvenom šumom, strogo zabranjenom zonom Černobila, tvrde radnici nuklearke. Navodno se liječe u bolnici u Bjelorusiji. Šef međunarodne agencije za atomsku energiju stigao je u Ukrajinu provjeriti stanje 15 nuklearki.

''U stalnom sam kontaktu s Rusima, što mi je i posao, kako bih prenio ovu poruku koja se odnosi na nužnost izbjegavanja svake akcije koja bi rezultirala nuklearnom nesrećom'', rekao je Rafael Mariano Grossi, voditelj Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Nuklearna elektrana u Černobilu, ujedno i najbliži put iz bjeloruske vojne baze prema glavnom gradu Kijevu, bila je među prvim područjima koje su Rusi osvojili, a očito i među prvim iz kojeg će samovoljno otići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo