život s minama / Rusi podmetnuli granatu u klavir 10-godišnjakinje u stanu u Buči: 'Kakvu su tugu spremili našoj obitelji…'

Image
Foto: Twitter

Ovo nije prvi put da je Rusija optužena za neselektivno korištenje mina, a bombe su u igračke podmetali u Afganistanu i Libiji

16.5.2022.
22:11
Twitter
VOYO logo

Kad se Tatiana Monko prošle subote, nakon dva mjeseca izbjeglištva, vratila u svoj dom u Buči, zatekla ga je u ruševinama. Prozori njezinog stana bili su razbijeni u eksplozijama, a gotovo sve što su posjedovali uništili su ruski vojnici koji su tamo živjeli dok su okupirali grad.

"Provaljena su vrata našeg stana, sve je bilo razbacano po stanu, mnoge stvari su oštećene i opljačkane", rekla je Tatjana za VICE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
britanski mediji /

VIDEO Rusi premještaju raketni sustav koji može nositi i nuklearne glave prema finskoj granici

Image
britanski mediji /

VIDEO Rusi premještaju raketni sustav koji može nositi i nuklearne glave prema finskoj granici

Jedina stvar koju vojnici nisu uništili bio je klavir koji je voljela svirati njezina 10-godišnja kćer Darinka.

Tatjana je, međutim, primijetila da su medalje i pehari koje je Darinka osvojila za glasovir, kazalište, pjevanje i šah posljednjih godina, a koje su pažljivo bile raspoređene na vrhu klavira, pomaknute i pogrešno vraćene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je Tatjana prelazila prstima po tipkama klavira, njih četiri ili pet se nisu pomaknule.

"Pozvali smo specijaliste. Dok su čistili klavir, čekali smo ispred stana. Kad su stručnjaci izašli iz stana, izvijestili su da je u dječji klavir podmetnuta granata", rekla je Tatjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalci su identificirali streljivo koje je stavljeno ispod čekića klavira kao granatu VOG-25P, koju koristi ruska vojska. Iako je otkriće bilo šokantno, nije bilo iznenađujuće: od početka ruske invazije, dolaze brojni izvještaji o otkrivenim minama i zamkama u Buči i drugim gradovima, uključujući granate ostavljene u perilicama rublja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam mogla mirno spavati nekoliko dana i ne razumijem kako su mogli staviti eksploziv u dječji klavir. Uostalom, kut u kojem je postavljen klavir je uređen tako da se odmah vidi da na njemu svira dijete. Darinka ima mlađeg brata od 6 godina, jako je voli i uvijek je s njom za klavirom. Zastrašujuće je i pomisliti kakvu su tugu Rusi pripremili našoj obitelji ", rekla je Tatiana.

Pojedinosti incidenta prva je na Facebooku istaknula Mariana Hlieva, violinistica i profesorica glazbe u Dječjoj umjetničkoj školi u Buči, koju Darinka pohađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hlieva je za VICE rekla da je strah od mina stvarnost s kojim moraju živjeti svi stanovnici Buče koji se vraćaju, ističući da je samo prošlog tjedna u gradu otkriveno 1200 mina.

Ovo nije prvi put da je Rusija optužena za neselektivno korištenje mina. Tijekom sukoba u Afganistanu, sovjetski vojnici su mine podmetali u igračke dizajnirane da privuku djecu. Nedavno, 2020., kada su se ruske privatne vojne tvrtke povukle iz Libije, pričvrstile su eksploziv za detonaciju na dodir na zahodske daske, vrata i plišane medvjediće, objavio je Washington Post prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme povlačenja iz Buče, ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski upozorio je da trupe Kremlja "miniraju sav teritorij. Rudarske kuće, opremu, čak i tijela ubijenih ljudi." Mračno otkriće obitelji Monko napravljeno u klaviru njihove kćeri pokazuje koliko su daleko ruske trupe bile spremne ići.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo