Denis Prokopenko / Rusi pustili zapovjednika 'Azova' da se javi iz zarobljeništva! Bivši branitelj Vukovara zna što ga čeka

Bio je to razgovor od samo 30 sekundi, ali jako važan, Bivši branitelj Vukovara rekao što misli što sada čeka Prokopenka koji se predao

25.5.2022.
18:45
VOYO logo

Prvi put nakon predaje iz čeličane Azovstalj oglasio se zapovjednik pukovnije Azov Denis Prokopenko. Točnije, Rusi su mu dopustili da se kratko javi supruzi. Čovjek koji je Rusima simbol neonacizma, za čiju je glavu Putinov čovjek, čečenski vođa Ramzan Kadirov nudio pola milijuna dolara, dobio je 30-ak sekundi za telefonski razgovor.

Ovo je posljednja snimka zapovjednika pukovnije Azov Prokopenka, još na slobodi, dan prije predaje: "Slava Ukrajini!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri dana poslije njegova supruga primila je nikad iščekivaniji telefonski poziv i dokaz da je živ.

Katerina Prokopenko, supruga zapovjednika pukovnije Azov: "Bio je to razgovor od samo 30 sekundi. Pitao me je li sve u redu, a ja sam pokušala njega pitati je li s tobom sve u redu, ali, nažalost, bila je tako loša veza."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je sve što zna. Od drugih supruga koje su također primile pozive čula je da su uvjeti zadovoljavajući.

Julija Fedosiuk, supruga borca AZOV-a Arsenija Fedusiuka: "Moramo znati više o njima. Želimo poboljšati njihove uvjete života i da se brzo vrate doma."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predaju zarobljenika Azovstalja Rusi su redovito pokazivali javnosti, pa čak i ponekog zapovjednika. No, Prokopenka se nije vidjelo. Jedino što se moglo čuti bile su neprovjerene informacije da je u čeličanu po njega došlo oklopno vozilo.

Vojni analitičar Igor Tabak: "Dobro je vidjeti da je Crveni križ imao ulogu u njihovom zarobljavanju, to sve im diže vjerojatnost preživljavanja, ali sve to nisu garancije, puno ovisi o sreći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog tridesetogodišnjaka inače fakultetski obrazovanog i nekada člana Ultrasa, navijača nogometnog kluba Dinamo Kijeva, Rusi su često spominjali u denacifikaciji Ukrajine.

Što Prokopenko može očekivati, najbolje zna vukovarski zatočenik srpskih logora Dragutin Guzovski:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šta će oni proć', to je strašno! Ja mislim da se nitko od njih nije trebao predati Rusima, jer vjerojatno nitko neće ostat živ, a ako i izađe, neće se vratiti isti čovjek."

On je u logoru je bio više od pola godine. I kao što sada ruske televizije snimaju zarobljenike, tako su i njih srpske:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazila je televizija iz Novog Sada, oni su nam dali što moramo pročitati i snimili su nas s robijaškim brojevima. Morali smo reći da smo bili ustaše i da smo vršili genocid nad srpskim stanovništvom."

Prokopenkova supruga očekuje još poziva što je kaže predviđeno prema sporazumu između Ukrajine i Rusije o predaji, a čiji detalji nisu poznati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je Rusija pristala na sporazum i ako ga bude provodila, neće biti takvih zločina, mučenja. Nadamo se da se ništa loše neće dogoditi."

Život ili smrt. Razmjena ili suđenje i dugotrajni zatvor za Prokopenka tako ostaje neizvjesno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo