Reportaža s 'Tesle' / Rusi sletjeli u Beograd: 'Znam da nas sada cijeli svijet mrzi, ali kažem vam da većina ne podržava ovaj rat'

Image

U sljedeća dva tjedna u Srbiju bi trebalo stići najmanje 4.000 Rusa. Letovi iz Rusije prema Beogradu - popunjeni i po deset dana unaprijed

23.9.2022.
13:19
VOYO logo

"Odvratno je to. On bi trebao biti u zatvoru", rekao je 29-godišnji Suleiman iz Kazana, jednog od najvećih gradova u središnjoj europskoj Rusiji.

Sa sobom je vukao nekoliko velikih putnih torbi. Izašao je sa stotinjak drugih umornih Rusa iz aviona koji je sletio iz Sankt Petersburga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list je, naime, na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, dočekao Ruse koji su pobjegli od mobilizacije. Suleiman je jedan od rijetkih koji se zaustavio da popriča s novinarima. Oko njega se stvorila velika gužva - svi su napeto slušali što ima za reći.

Image
Gruzija, Finska... /

FOTO Kilometarske kolone, rasprodani letovi... Rusi bježe od mobilizacije: 'Slomit ću ruku, nogu...'

Image
Gruzija, Finska... /

FOTO Kilometarske kolone, rasprodani letovi... Rusi bježe od mobilizacije: 'Slomit ću ruku, nogu...'

"U velikim je gradovima još i dobro. Periferija i manji gradovi će vrlo vjerojatno biti prva mjesta iz kojih će se regrutirati vojnici. Moskovljani, vjerujem nisu u takvoj opasnosti", rekao je mladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga upitali je li on, kao mlad čovjek, bio u opasnosti da završi na ukrajinskom frontu. "Da", odgovara jasno.

"Bio sam u opasnosti kao i svaki drugi čovjek i bilo me strah. Boli me to sve što se događa", svjedoči Suleiman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razmaku od 23 sata u četvrtak, pa sve do 3 sata ujutro u petak, na aerodrom su sletjela dva direktna aviona iz Rusije - jedan iz Sankt Petersburga a drugi iz Moskve.

Njima je doputovalo nekoliko stotina putnika. Procjene su da bi u sljedeća dva tjedna u Srbiju trebalo stići najmanje 4.000 Rusa. Letovi iz Rusije prema Beogradu - popunjeni i deset dana unaprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je sve što se piše o cijenama karata. Međutim, u ovom trenutku najveći problem nisu cijene karata, nego činjenica da ih je nemoguće kupiti", kaže mladić.

Potvrdio je i da su cijene karata na crnom tržištu dosegle i 10.000 eura - i to samo za kartu u jednom smjeru. Zasad ruski avioni mogu slijetati u Istanbul, Beograd i Dubai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Beogradu Rusi imaju i mogućnost boravka do 30 dana bez vize - što većina i koristi. Većina putnika s kojima su novinari razgovarali naveli su to kao jedan od glavnim razloga zašto su sletjeli baš u Beograd.

Mlada studentica Veronika iz Moskve kazala je novinarima kako je u Beograd došla, između ostalog, jer je tamo već nekoliko njenih prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni imaju smještaj, pa je tako jednostavnije. Ne znam koliko ću ostati, ali znam da se ne vraćam dok se situacija ne primiri", prepričava.

Iz aviona uglavnom izlaze mladi ljudi - mnogo djevojaka, ali i mladića do 25 godina koji se nalaze u skupini potencijalnih regrutanata. Oni su najmanje voljni razgovarati s novinarima. Govore: "Nemojte mene, umoran sam…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kakva je atmosfera u Moskvi? Putnici navode da su građani dosta uplašeni, da se sporadično javljaju protesti koje policija pokušava što prije ugušiti.

"Znam da sada cijeli svijet mrzi Ruse, ali ja vam kažem da većina Rusa ne podržava ovaj rat i ne vjeruje propagandi koja je na televiziji", ispričala je jedna ruska putnica u prolazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo