lažne ankete? / Rusi su već objavili navodne rezultate anketa o referendumu. Naravno, većina Ukrajinaca želi pripajanje

Image
Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov

Separatisti se nadaju da će naokn pridruživanja Rusiji, ona pojačati svoju ofenzivu u Ukrajini, a takve su se najave mogle čuti iz Kremlja

21.9.2022.
9:00
AP Photo/Alexei Alexandrov
VOYO logo

Čelnici proruskih separatističkih regija jučer su najavili referendume o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. rujna u regijama Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja. Ove regije čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija, a Rusi trenutno nemaju kontrolu niti nad jednom regijom u cijelosti.

Analitičari smatraju da je ovo očajnički potez Rusije i separatista u svijetlu sve uspješnije ukrajinske protuofenzive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sličan se način odigrala aneksija Krima 2014. godine. Referendum koji je tada održan međunarodna zajednica nikada nije priznala, a taj je poluotok i danas pod ruskom kontrolom.

Ruski je državni medij, RIA Novosti, jučer na kanalu Telegram objavio navodne rezultate anketa u četiri regije u kojima se priprema referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Anketa krimskog RIPSI: 94% stanovnika DNR, 93% stanovnika LNR, u Zaporoškoj oblasti 87% i u Hersonskoj oblasti 80% podržava ulazak u Rusiju", izvijestili su na kanalu, pozivajući se na anketu agencije s Krima.

"86% ispitanika spremno je izaći na biračka mjesta u DNR, 87% u LNR, 83% u Zaporoškoj oblasti i 72% u Hersonskoj oblasti", dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Separatisti se nadaju da će naokn pridruživanja Rusiji, ona pojačati svoju ofenzivu u Ukrajini, a takve su se najave mogle čuti iz Kremlja.

"Nakon što se glasanja održe i novi teritoriji postanu dijelovi Rusije, geopolitička transformacija u svijetu će dobiti nepovratni karakter", napisao je na svom Telegram kanalu u utorak bivši predsjednik Dmitrij Medvedev i dodao da će Rusija tada koristiti "sva sredstva samozaštite".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo