gubitak posla ili progon / Rusi tjeraju učitelje u okupiranoj Ukrajini da slijede ruski školski program: 'Moramo napraviti vrlo jasnu razliku...'

Image
Foto: AP

Vlasti u Kijevskoj regiji priopćile su u petak da će se škole ponovno otvoriti za nastavu na početku školske godine 1. rujna

1.7.2022.
16:35
AP
VOYO logo

Moskva je zapovjedila ukrajinskim učiteljima na okupiranim teritorijima da u roku od nekoliko tjedana potpišu dokument kojim potvrđuju svoju spremnost da prijeđu na podučavanje ruskog školskog programa, piše The Guardian.

Taj potez mnoge od njih dovodi u težak položaj. Ako ne potpišu, izgubit će posao i biti u opasnosti od represije ruskih snaga. Ako potpišu, postoji rizik od optužbi od strane ukrajinskih vlasti, koje nastavu po ruskom nastavnom planu i programu smatraju oblikom suradnje s neprijateljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guardian je razgovarao s učiteljima u dijelovima jugoistočne Ukrajine koji su rekli da su im oko sredine lipnja novoimenovane lokalne vlasti rekle da imaju rok do 21. srpnja ili da potpišu dokument kojim potvrđuju svoju spremnost da slijede ruski školski program ili daju ostavku, a mnogima se od njih prijeti iseljenjem iz svojih domova.

Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov objavio je u lipnju da će, kada nova školska godina počne u rujnu, sve škole na teritorijima Ukrajine pod ruskom okupacijom raditi po ruskim standardima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bivša predsjednica /

Kolinda za Direkt o Putinu, ratu, LNG-u i svom mandatu: 'Ne bih ništa mijenjala'

Image
bivša predsjednica /

Kolinda za Direkt o Putinu, ratu, LNG-u i svom mandatu: 'Ne bih ništa mijenjala'

Jedan učitelj koji živi u selu u okupiranom području Harkova rekao je: "U ovom trenutku samo su profesori povijesti, geografije, jezika i osnovne škole bili zamoljeni da potpišu dokument".

U nastavi književnosti, djela većine ukrajinskih pisaca vjerojatno će nestati, dok je nastavni plan i program ruske povijesti posljednjih godina postao sve više ispolitiziran, posebno na ruskom narativu o sovjetskoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu, i bez puno prostora za kritičko razmišljanje o represiji tijekom sovjetskog razdoblja ili ruskoj imperijalnoj prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učitelji koji potpišu riskiraju kazneni progon za pomaganje neprijatelju ako se okupirana područja vrate pod ukrajinsku kontrolu.

Ukrajinsko ministarstvo znanosti i obrazovanja gleda na nastavu prema ruskim standardima kao na vrstu suradnje, a ukrajinski kazneni zakon nedavno je izmijenjen paragrafom koji predviđa kaznu do tri godine zatvora za "propagandu u obrazovnim ustanovama s cilj pomoći ruskoj vojsci”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali mnogi smatraju da bi tužitelji trebali biti popustljivi u nekim slučajevima.

"Moramo napraviti vrlo jasnu razliku je li osoba bila prisiljena raditi pod pritiskom ili čak životnom prijetnjom, ili je dobrovoljno surađivala ili je čak bila njihova inicijativa da surađuje", rekao je Sergii Gorbachov iz ukrajinskog ombudsmana za obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je nečiji život ugrožen i mora nastaviti raditi, moramo se sjetiti prioriteta i vrijednosti ljudskog života. Na primjer, ako osoba da otkaz na poslu jer ne želi surađivati, u radnoj knjižici ne bi smjelo biti takvog zapisa".

Učitelji koji odbiju potpisati također mogu postati mete ruske odmazde osim gubitka posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti u Kijevskoj regiji priopćile su u petak da će se škole ponovno otvoriti za nastavu na početku školske godine 1. rujna, nakon što je nastava postala online nakon ruske invazije 24. veljače.

"Najvažniji zadatak za novu školsku godinu je sigurnost učenika i nastavnika", rekla je Olena Fidanyan, voditeljica kijevskog odjela za obrazovanje i znanost, u izjavi, dodajući da će područja u blizini škola biti provjerena na eksplozive i skloništa od bombi, bit će opskrbljena vodom, lijekovima i ostalim potrepštinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo