RAKETIRANJE CRNOMORSKE LUKE / Rusi tvrde da je meta napada na luku Odesu bilo oružje isporučeno iz SAD-a, Zelenski: 'To je barbarstvo'

Image
Foto: AFP PHOTO /Odessa City Council Telegram channel/Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je u subotu napade u Odesi kao znak da dijalog neće pomoći

24.7.2022.
16:11
AFP PHOTO /Odessa City Council Telegram channel/Profimedia
VOYO logo

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je cilj široko osuđivanih raketnih napada na crnomorsku luku Odesu bio uništiti oružje isporučeno Ukrajini iz Sjedinjenih Američkih Država.

Subotnji napad na Odesu izazvao je bijes jer je uslijedio ubrzo nakon dogovora između Ukrajine i Rusije o obnovi izvoza milijuna tona zarobljenog ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projektili su ispaljeni na postrojenje za popravak brodova, priopćilo je rusko ministarstvo u nedjelju. U napadima su uništeni ukrajinski ratni brod i skladište američkih raketa Harpoon koje su kijevski lovci koristili za nanošenje teških gubitaka ruskoj mornarici, dodaju.

Rusija je u subotu zanijekala odgovornost za taj napad počinjen 150. dana rata i dan pošto su Rusija, Ukrajina, Ujedinjeni narodi i Turska u Istanbulu potpisali ugovor o deblokadi crnomorskih luka kako bi se omogućio izvoz žita važnog za ublažavanje rasta cijena hrane i prijetnje glađu siromašnim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PUTIN JE PLJUNUO U LICE ORGANIZACIJE' /

Ukrajinci tvrde da je više osoba ranjeno u raketiranju Odese, Rusija niječe odgovornost

Image
'PUTIN JE PLJUNUO U LICE ORGANIZACIJE' /

Ukrajinci tvrde da je više osoba ranjeno u raketiranju Odese, Rusija niječe odgovornost

U napadima su pogođeni objekti za popravak i modernizaciju ukrajinskih mornaričkih snaga, navelo je rusko ministarstvo u priopćenju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je u subotu napade u Odesi kao znak da dijalog neće pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je itko u svijetu govorio da je potrebno razgovarati s Rusijom, dogovoriti prekid vatre bez oslobađanja našeg teritorija od okupatora, današnje rakete uništile su mogućnost takvih izjava", rekao je Zelenski i opisao taj čin kao "očito rusko barbarstvo".

Rat ušao u šesti mjesec, Kijev vjeruje u pobjedu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je u nedjelju nastavila raditi da ponovno pokrene izvoz žitarica iz svojih crnomorskih luka prema sporazumu usmjerenom na ublažavanje globalne nestašice hrane, ali je upozorila da će isporuke biti ugrožene ako se ispostavi da je ruski napad na Odesu samo jedan u nizu.

Ukrajinska javna radiotelevizija Suspilne objavila je da projektili nisu pogodili skladište žita u luci niti prouzročili znatniju štetu, pozivajući se na ukrajinsku vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas rat u Ukrajini ulazi u šesti mjesec. Tenkovi Moskve ušli su u Ukrajinu 24. veljače u invaziji koju je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, tvrdeći da je njegovoj zemlji prijetila namjera Kijeva da se pridruži NATO-u.

Zelenski je uvjeren da će Ukrajina pobijediti u sukobu koji traje već pet mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj rat nije slomio Ukrajinu i neće je slomiti", rekao je Zelenski u nedjelju na Telegramu. "Nećemo odustati. Zaštitit ćemo ono što je naše. Pobijedit ćemo!", rekao je.

Zelenski je dodao da se život u Ukrajini nastavio unatoč borbama. Objavio je fotografije ljudi koji pate u jeku sukoba i poručio da Ukrajinu rat "definitivno neće učiniti taocem ovog užasa koji su osvajači donijeli u našu zemlju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenski je ponovio svoj poziv SAD-u i drugim članicama NATO-a da isporuče Ukrajini teško naoružanje kako bi se zaustavilo rusko napredovanje i oslobodili okupirani teritoriji.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je ukrajinski glavni stožer izvijestio o novim napadima ruskih snaga na istočne regije Donjeck i Harkiv. Dio tih napada je odbijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 40.000 ruskih vojnika poginulo je u borbama od početka rata, rekao je glavni stožer što je puno veća procjena od onih zapadnih analitičara.

Moskva je u ožujku objavila priopćenje o broju poginulih kada je navela da je poginuo 1351 borac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef američke Središnje obavještajne agencije (CIA) rekao je ovog tjedna da je do sada vjerojatno poginulo oko 15.000 vojnika na svakoj strani.

Visoko izaslanstvo američkog Kongresa sastalo se u subotu u Kijevu s predsjednikom Zelenskim i obećalo da će pokušati osigurati nastavak potpore u ratu protiv Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo