'svjetionik nade?' / Rusi tvrde da neće iskoristiti blokadu izvoza žitarica. Ukrajina: 'Nitko nema razloga vjerovati Rusiji'

Image
Foto: Profimedia

Ukrajinci računaju s UN-om u provedbi ugovora

22.7.2022.
21:44
Profimedia
VOYO logo

Glavni tajnik UN-a António Guterres izrazio je u petak olakšanje nakon potpisivanja sporazuma o prekidu blokade ukrajinskog izvoza žitarica, nazivajući ga "svjetionikom nade" za svijet suočen s krizom hrane, posrednica Turska nazvala ga je "povijesnim", a Bruxelles,  G7, Washington su pozvali na brzu provedbu i najavili da će pomno pratiti pridržavanje preuzetih obveza. 

Sporazum "otvara put za velike količine komercijalnog izvoza hrane iz tri ključne ukrajinske luke u Crnom moru – Odese, Černomorska i Južnog", rekao je Guterres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio je Ukrajini i Rusiji, kao i Turskoj kao medijatoru, upozorivši da sve strane moraju ispunjavati preuzete obveze.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu, potpisnik sporazuma u ime Moskve, kazao je da Rusija "preuzima obveze" iz sporazuma i da neće iskoristiti situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo iskoristiti činjenicu da će se luke raščistiti (od mina) i otvoriti. Preuzeli smo ovu obvezu", istaknuo je.

S druge strane, Ukrajina računa s UN-om u provedbi ugovora o izvozu njezinih žitarica potpisanog u petak u Istanbulu, rekao je njezin ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, istaknuvši da se "Rusiji ne može vjerovati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo povjerenja u UN kao pokretača ovog ugovora i instituciju te u njegova glavnog tajnika koji ulaže svoj ugled i sposobnost da osigura funkcioniranje tog ugovora i njegovo poštovanje od strane Rusije koja je prekršila niz drugih ugovora", rekao je.

"Ukrajina ne vjeruje Rusiji. Mislim da nitko nema razloga vjerovati Rusiji", istaknuo je Kuleba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo