raketni napadi traju / Šojgu prvi put u Ukrajini, Goroščenko o napadu na Kijev: 'Ranjena je i Ruskinja. Rusi pucaju na Ruse'

Image
Foto: Ap Image/Nariman El-Mofty

Paralelno se održava sastanak G7 na kojem je Boris Johnson iskazao divljanje njemačkom kancelaru: 'Mi imamo 4% ruskog plina, oni 40%, žrtvuju se, sloboda je toga vrijedna'

26.6.2022.
13:22
Ap Image/Nariman El-Mofty
VOYO logo

Velika Britanija i Francuska složile su se da Ukrajini treba veća potpora, priopćio je ured Borisa Johnsona u nedjelju nakon što su se ova dva europska lidera susrela na marginama summita G7.

"Složili su se da je ovo kritičan trenutak za tijek sukoba i da postoji prilika da se preokrene tijek rata", rekao je glasnogovornik Downing Streeta. Summit G7 održava se u njemačkim Alpama gdje su se sastali čelnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a, prenosi The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Joe Biden rekao je njemačkom kancelaru Scholzu "Moramo ostati zajedno". "Ruski predsjednik Vladimir Putin nadao se da će se NATO i G7 nekako rascijepiti”, rekao je Biden, "Ali nismo i nećemo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski čelnik Boris Johnson naglasio je važnost kontinuiteta jedinstva kao odgovor na rat u Ukrajini. Rekao je: "Realno će se dogoditi zamor među stanovništvom i političarima", izjavio je. Na pitanje je li zabrinut zbog pada potpore, odgovorio je: "Mislim da postoji pritisak i tjeskoba, moramo biti iskreni u vezi toga."

Govoreći i o naporima Njemačke, Johnson je ustvrdio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogledajte samo što su učinili Nijemci. Nikada u životu nisam vjerovao da ću vidjeti njemačkog kancelara kako ovako iskoračava kao Olaf Scholz i šalje oružje da pomogne Ukrajincima da se zaštite. Napravio je ogromne, ogromne korake. Imamo (Britanija op.a) 4 posto plina iz Rusije, u Njemačkoj je to 40%. Suočeni su sa stvarnim pritiscima, moraju imati izvor energije odnekud. Ali oni to rade. Trude se. Oni se žrtvuju. To je zato što vide da je cijena slobode vrijedna plaćanja. Ovo je nešto za što vrijedi da se zajedno zauzmemo. A to je načelo da se slobodna, neovisna suverena zemlja poput Ukrajine, ne smije nasilno napadati i da se njezine granice ne smiju mijenjati silom. I posljedice onoga što se događa za svijet su teške, ali cijena povlačenja, cijena dopuštanja Putinu da uspije, da odsiječe ogromne dijelove Ukrajine, da nastavi sa svojim programom osvajanja, ta cijena će biti daleko, daleko viša i svi ovdje to razumiju."

U međuvremenu Rusija nastavlja s napadima na Ukrajinu i ranije jutros su, nakon tri tjedne stanke, bombardirali Kijev. Pogođene su stambene zgrade u blizini središta grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nedjelja bez mira /

Četiri eksplozije u Kijevu, Vitalij Kličko objavio: 'Spašavanje i evakuacija iz dvije zgrade je u tijeku'

Image
nedjelja bez mira /

Četiri eksplozije u Kijevu, Vitalij Kličko objavio: 'Spašavanje i evakuacija iz dvije zgrade je u tijeku'

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, objavio je da je jedan od ozlijeđenih u tom raketnom napadu Ruskinja. "Na mjestu sam gdje je ruska raketa pogodila danas ujutro. To je užasno. Žena koju su spasioci izvukli iz ruševina je državljanka Rusije. Sada je u bolnici. Rusi pucaju na Ruse", objavio je na Twitteru.

Ukrajinska zastupnica Lesia Vasilenko objavila je da je otac sedmogodišnje djevojčice ubijen u napadu na Kijev, dok je curica ranjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je upotrijebilo visokoprecizno oružje za napade na centre za obuku ukrajinske vojske u ukrajinskim regijama Černihiv, Žitomir i Lavov, izvijestile su ruske novinske agencije, prenosi Reuters.

Oglasio se i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov čiju je izjavu na Twitteru prenijelo rusko veleposlanstvo u Londonu. Lavrov je optužio Ukrajinu da pokušava poništiti svoju "rusku povijest" te je napisao da "Ukrajina uopće nema povijesti bez Rusije"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IsIstovremeno je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, za kojeg se više puta spekuliralo da ga je Putin maknuo s te pozicije zbog katastrofalnih uspjeha Rusije u invaziji, pogotovo u početku, danas je posjetio ruske postrojbe u Ukrajini, javlja Reuters pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na zapovjednim mjestima ruskih postrojbi general armije Sergej Šojgu saslušao je izvješća zapovjednika o trenutnoj situaciji i akcijama ruskih oružanih snaga u glavnim operativnim područjima", navodi se u priopćenju ministarstva. Yaroslav Trofimov iz Wall Street Journala javlja da je ovo prvi put da je Šojgu posjetio Ukrajinu od početka rata.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo