Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
bitka za juhu

Rusija i Ukrajina godinama vode rat - za boršč. UNESCO prelomio: 'Oružani sukob ugrozio je kulturu kuhanja...'

Mnogo je suprotstavljenih tvrdnji o tome odakle potječe, kako treba pisati njen naziv, priprema li se s mesom ili ne...

Image
Foto: Shutterstock
RTL Vijesti/ 2.7.2022. u 17:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

UN-ova agencija za kulturu dodala je kuhanje boršča, juhe koja se obično priprema od cikle i krumpira na svoj popis ugrožene nematerijalne kulturne baštine. Navode da je jelo specifično za - Ukrajinu, prenosi BBC.

Ukrajina je 2020. godine podnijela zahtjev da se kultura kuhanja tog jela doda na UNESCO-ov popis ugrožene kulturne baštine, a odluka o uvrštavanju na popis trebala je biti donesena 2023. godine. Proces donošenja odluka bio je ubrzan zbog ruske invazije na Ukrajinu i "negativnog utjecaja" na tradiciju jela, rekao je UNESCO u priopćenju za javnost.

"Oružani sukob je ugrozio kulturu kuhanja tog jela, budući da ljudi ne mogu ne samo kuhati ili uzgajati povrće za jelo - nego i okupiti se kako bi prakticirali jedenje jela, što potkopava društveno i kulturno dobro", poručili su iz UNESCO-a.

"Pobjeda u ratu za boršč je naša!", rekao je ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkachenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dok Ukrajina boršč smatra svojim nacionalnim jelom, on se također široko konzumira u Rusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza - zbog toga je njegovo podrijetlo sporno.

Upravo se čita

Image
želi smanjiti euforiju

Ugledni arhitekt nije oduševljen Pelješkim mostom: 'Čeka se nekretninski bum i bezočno betoniranje'

Riječ je o gustoj juhi, obično crveno obojenoj zbog cikle - iako postoje i zelene i bijele varijante. Mnogo je suprotstavljenih tvrdnji o tome odakle potječe, kako treba pisati njen naziv, priprema li se s mesom ili ne - a debate se vode čak i oko toga treba li na vrh staviti kiselo vrhnje.

Rusko je ministarstvo vanjskih poslova zbog toga ismijalo potez UNESCO-a, navodeći da za rusku verziju jela ne postoji potreba za takvim oblikom "očuvanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Naš boršč ne treba čuvati, već ga treba podvrgnuti potpunom uništenju na tanjuru", napisala je na Telegramu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova.

O podrijetlu jela proteklih se godina žestoko raspravljalo na društvenim mrežama, što je dovelo do intenziviranja onoga što su neki nazvali "boršč ratovima".

RTL Vijesti/ 2.7.2022. u 17:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
RUS OTKRIO LOKACIJU

Ukrajinci uništili bazu paravojne skupine Wagner: Navodno je ubijen i 'Putinov kuhar'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču