povlače se / Rusija je upravo doživjela najveći vojni poraz od ožujka!

Image
Foto: Russian Defense Ministry Press

U par dana izgubili su tri ključna grada

10.9.2022.
21:14
Russian Defense Ministry Press
VOYO logo

Rusija je napustila svoje glavno uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini u subotu, u iznenadnom padu jedne od glavnih bojišnica nakon što su ukrajinske snage zaprijetile da će okružiti to područje u šokantnom nadiranju.

Brzi pad Izjuma u pokrajini Harkiv bio je najteži poraz Moskve od ožujka, kada su ruske trupe bile prisiljene povući se iz glavnog grada Kijeva. To bi mogla biti odlučujuća prekretnica u šestomjesečnom ratu, s tisućama ruskih vojnika koji su pobjegli i napustili zalihe streljiva i opremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna novinska agencija TASS prenijela je izjavu ruskog ministarstva obrane koje je naredilo vojnicima da napuste ovo područje kako bi se pridružili operacijama u susjednom Donecku.

Šef ruske administracije na područjima u Harkivu koje kontrolira rekao je svim stanovnicima da se evakuiraju i pobjegnu u Rusiju kako bi "spasili živote", izvijestio je TASS. Očevici su opisali prometne gužve i kolone automobila u bijegu s teritorija pod kontrolom Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski dužnosnici još uvijek nisu potvrdili da su ponovno zauzeli Izjum, ali je predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, objavio fotografiju vojnika u njegovom predgrađu. Ranije je na Twitteru objavio emoji grožđa. Ime grada u prijevodu znači "grožđica".

Vijest o ruskom povlačenju uslijedila je nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe zauzele grad Kupjansk dalje na sjeveru, jedino željezničko čvorište koje opskrbljuje cijelu rusku frontu preko sjeveroistočne Ukrajine. Taj potez ostavio je tisuće ruskih vojnika iznenada odsječenim na dijelu bojišnice na kojoj su se vodile neke od najžešćih bitaka u ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Energodar /

VIDEO Rusija je navodno ponovno granatirala grad u kojem se nalazi nuklearka Zaporižja

Image
Energodar /

VIDEO Rusija je navodno ponovno granatirala grad u kojem se nalazi nuklearka Zaporižja

Znakova problema za Rusiju bilo je i drugdje duž njezinih preostalih položaja na istočnoj fronti, pri čemu su proruski dužnosnici priznali i poteškoće na drugim lokacijama, dok su Ukrajinci nagovještavali daljnji napredak.

Mehanizirani napad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana kijevske su snage probile liniju bojišnice i od tada su ponovno zauzele desetke gradova i sela u brzom mehaniziranom napadu, napredujući desetke kilometara dnevno.

Ukrajinski dužnosnici su rano u subotu objavili fotografije svojih vojnika koji podižu plavo-žutu ukrajinsku zastavu ispred gradske vijećnice u Kupjansku, čije se osvajanje pokazalo kao odlučujući udarac za ruske garnizone koje je opskrbljivala gradska željeznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bi se postigli ciljevi specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa, odlučeno je da se ruske trupe koje se nalaze oko Balaklije i Izjuma moraju pregrupirati u svrhu povećanja napora u smjeru Donjecka", prenio je TASS izjavu ruskog ministarstva obrane. 

Ruske snage Balakliju su napustile prije nekoliko dana. Ukrajinske snage su danas konačno uspostavile potpunu kontrolu nad tim gradom, izjavila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrakove, jednom od desetak sela ponovno osvojenih u ukrajinskom napredovanju, Reuters je vidio spaljena vozila označena slovom "Z", koje simbolizira rusku invaziju.

Kutije još uvijek pune streljiva su na položajima koje su Rusi napustili u očitoj žurbi bile razbacane zajedno sa smećem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zdravo svima, mi smo iz Rusije", stajalo je ispisano sprejom na zidu. Tri tijela ležala su u dvorištu u bijelim vrećama.

Regionalni načelnik policije Volodimir Timošenko rekao je da je ukrajinska policija prethodnog dana ušla i provjerila identitete lokalnih stanovnika koji su pod ruskom okupacijom živjeli od drugog dana invazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi cilj je pružiti pomoć svima kojima je potrebna. Sljedeći zadatak nam je dokumentirati zločine koje su ruski osvajači počinili na teritorijima koje su privremeno okupirali."

'Rusija se povlači'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenadno rusko napuštanje bojišnica južno od Harkiva bila je najveća transformacija bojnog polja od propasti prvog ruskog napada na Kijev. 

Ruske snage su se na početku rata odlučno borile da zauzmu Izjum, a zatim su grad koristile kao logističku bazu za jednu od svojih glavnih kampanja - višemjesečni napad sa sjevera na susjednu regiju Donbas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je znakova da bi Ukrajina mogla iskoristiti nered nastao zbog napada duž drugih područja istočne fronte. Denis Pušilin, čelnik ruske separatističke uprave u pokrajini Donjeck, rekao je da je situacija u Limanu, istočno od Izjuma, "i dalje prilično teška - kao i u nizu naselja na sjeveru republike".

Nešto istočnije, ukrajinski dužnosnici nagovijestili su mogući pokušaj ponovnog preuzimanja kontrole nad Lisičanskim, koji je Moskva zauzela u srpnju nakon višetjednih borbi u jednoj od najkrvavijih bitaka u ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski mediji prenijeli su riječi ukrajinskog regionalnog guvernera Serhija Gaidaija koji je kazao da je ukrajinska vojska primijećena na periferiji grada. Ime grada znači "lisica", a nakon svog tvita s emoijem grožđa, Jermak je u tvitu objavio i emoji lisice.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo