ANALIZIRAMO U RTL-U DANAS / Rusija nakon Putinove šokantne izjave. Jesu li Rusi spremni na odlazak u rat? Izgledan napad nukleanim oružjem?

Rusi traže avionsku kartu više kako bi pobjegli od novih mjera ruskog predsjednika

21.9.2022.
19:12
VOYO logo

Ana Mlinarić u RTL-u Danas analizira reakciju Rusa na Putinovu obavijest o mobilizaciji, ali i o pripajanju osvojenih dijelova Ukrajine Rusiji.

Govori kako Rusi nisu raspoloženi za odlazak u rat, a tvrdi kako to zna i Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedini razlog zbog kojeg nije proglasio opću već samo djelomičnu mobilizaciju. Još prije mjesec dana retorika Kremlja bila je da mobilizacije uopće neće ni biti – no Rusi nisu povjerovali. Sve do sinoć kada masovno pretražuju kako izbjeći vojnu regrutaciju.

Sada se već traži avionska karta više, a u svega par sati razgrabljene su one prema Istanbulu, Bakuu, Yerevenu i Beogradu gdje je popodne stigla veća skupina ruskih državljana. Preostale slobodne prodaju se za više od 1000 dolara, odnosno 4000 do Dubaija, što je pet puta više od prosječne plaće u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim mobilizacije, za vojnike će od sada vrijediti i strože kazne.

Image
MVEP POTVRDIO /

Rusija oslobodila 10 ratnih zarobljenika, među njima i Hrvat, sutra se vraća u državu

Image
MVEP POTVRDIO /

Rusija oslobodila 10 ratnih zarobljenika, među njima i Hrvat, sutra se vraća u državu

Duma je propisala da se zbog napuštanja postrojbe vojnik može kazniti zatvorom do 10 godina, kao i oni koji odbiju sudjelovanje u borbama, a ne tolerira se ni predaja jer predviđena je kazna od 5 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske snage prije početka invazije brojale su do 150 tisuća vojnika. Kremlj je izašao s podatkom od 5 937 tisuća mrtvih, dok su gubici sigurno puno veći. Ukrajinska je procjena 55 tisuća, a strane obavještajne informacije govore o 80 tisuća poginulih Rusa. Ukrajinci su imali ukupno 200 000 aktivnih vojnika, 9 tisuća je poginulo od početka veljače.

Najava mobilizacije, prve od Drugog svjetskog rata i potreba za još vojnika defacto je priznaje poraza onoga što je trebao biti biti lak trodnevni vojni poduhvat. Pretvorio se u rat koji traje već 210 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Putin referendumima o odcjepljenju želi zacementirati to što je sada osvojio te tako spriječiti nove gubitke nakon uspješne ukrajinske ofenzive koja još traje.

Na isti je način, međunarodno nepriznatim referendumom Putin 2014. aneksirao Krim. Sada je to plan za još četiri regije - Donjecku i Luhansku koje Rusi kontroliraju još od 2014. te Zaporižje i Herson. Glasanje će biti od subote do utorka, očito je da će se to odviti bez neovisnog nadzora i vjerojatno pod mjerama prisile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okupiranom teritoriju traje i snažan proces rusifikacije. Građanima su primjerice podijeljene ruske putovnice. U Dombasu ih ima preko 600 000 građana, odnosno 100 000 u Hersonu.

Ruski propagandisti kažu da će nakon pripajanja okupiranog Ukrajina zapravo ratovati protiv Rusije, a Ukrajinci uzvraćaju da ih nikakvi lažni referendumi neće spriječiti u vraćanju njihova teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, Putin ne prestaje zveckati oružjem za masovno uništenje, a pitanje hoće li se odlučiti za nuklearnu katastrofu koju će prouzročiti havarijom u elektrani Zaporižje ili je kadar izvesti nuklearni napad na Ukrajinu ili čak zapadne zemlje.

Do sada je u ratnom sukobu već isprobavao najnovije oružje i zapravo nije stao prijetiti nuklearnom odmazdom zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo