Pokolj i razaranje / 'Rusija više nije druga vojna sila svijeta. U rat u Ukrajini šalju čak pola stoljeća zastarjele tenkove'

Image
Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Ruske trupe u juriš na Ukrajinu Putin je poslao kad je to doista bila druga najmoćnija vojska svijeta. Danas ona to više nije, nego netko drugi

17.8.2022.
19:10
AP Photo/Efrem Lukatsky
VOYO logo

Ako izjavu ukrajinskog ministra obrane za Voice of America (VOA) na ukrajinskom jeziku prenese Ukrinform, najgora vijest po Kremlj je ako pritom sve izrečeno drži vodu. Točno takav slučaj je s ukrajinskim ministrom Oleksijem Reznikovim koji je u intervjuu za američki VOA ovako opisao stanje oružanih snaga Ruske Federacije nakon skora pola godine ratovanja u Ukrajini:

"To definitivno više nije 'druga armija svijeta'. Oni (Rusi) doista i dalje imaju velike brojke. Imaju puno resursa u skladištima. Ali čak i ti resursi sad su već stari. Oni u Ukrajinu šalju čak i tenkove T-62."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Cijena rata i ulozi /

Šef NATO-a: 'To je najopasniji trenutak od 2. svjetskog.' Kijev: 'Rusija je kao majmun s nuklearnom granatom'

Image
Cijena rata i ulozi /

Šef NATO-a: 'To je najopasniji trenutak od 2. svjetskog.' Kijev: 'Rusija je kao majmun s nuklearnom granatom'

To o čemu je Reznikov govorio praktično je činjenica na frontovima u Ukrajini već nekoliko mjeseci otkako je primijećeno da su tamošnje ruske trupe, kako bi nadomjestile relativno moderne tenkove T-72B3 i T-80, počele primati čak i T-62. Snimka jedne takve pošiljke prema Melitopolju objavljena je još u svibnju ove godine.

Američki think tank Global Security objavio je u lipnju sažetak analize o pošiljkama T-62 koje Rusija šalje u Ukrajinu, a koje – premda je "teško odoljeti frazi da je riječ o tenkovima koji su u upotrebi već 50 godina" – Rusija još uvijek može opasno upotrijebiti protiv Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je, međutim, da je Rusija u rat u Ukrajini krenula s neusporedivo modernijim tenkovima koje su Ukrajinci iskidali i opustošili tijekom neuspjele ruske invazije na sjeveru zemlje. Činjenica je i to da je T-62 nastavak na prastari T-55, da je T-61 bio glavni tenk Crvene armije još od 1961. godine i da ga je SSSR 1975. godine prestao proizvoditi.

Odnosno, izraz "pola stoljeća" zapravo se odnosi na to da ga se toliko dugo više ne proizvodi. Global Security navodi i to da je T-62, što se Rusije tiče, u siječnju 2013. konačno dovršio svoju ratnu avanturu, nerijetko vraćajući će nakon popravaka od direktnih pogodaka iz čečenskih ratova ili iz kampanje u Južnoj Osetiji. No, devet godina poslije Rusija ih iz mirovine vraća u borbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeće što je Reznikov kazao u intervjuu za VOA, a što prenosi Ukrinform, brojka je od 115 borbenih taktičkih skupina veličine bojne (između par stotina do 1000 vojnika) koliko Rusija trenutno ima na raspolaganju vojnika. Međutim, Reznikov i tu navodi problem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve skupa to je vjerojatno do 135.000 vojnika (spremnih za borbu). Ali, tu opet treba reći da je to već sad jedan koktel. Tu ima plaćenika, pseudomobiliziranih, mobiliziranih studenata s trenutno okupiranih područja, pripadnika Rosgvardije i raznih drugih. Plus vojni profesionalci."

Nakon gubitaka koje je Rusija pretrpjela u Ukrajini, od desetaka tisuća mrtvih i ranjenih, preko tisuća raznih oklopnih vozila, sve do raketne krstarice "Moskva", tko je onda trenutno druga najveća armija svijeta ako to više nije Rusija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovu godinu svijet oružanih sila, mjereno prema nečemu što se zove "PoweIndex", što je ne baš najsretnije skraćeno kao "PwrIndx", ušao je s poslovično vojno najsnažnijim SAD-om s indeksom od samo 0,0453 (što manji indeks, veća vojna sila). Slijedila je Rusija s indeksom 0,0501.

Pa ako Rusija doista "više nije druga najveća armija na svijetu", onda je to danas zasigurno Kina koja je i prije nego što je Rusija jurnula u rat u Ukrajini, Rusiji puhala za vratom s indeksom od samo 0,0511. Četvrta Indija bila je tek na indeksu 0,0979, Japan 0,1195, Južna Koreja na 0,1261…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska vojska je, inače, tada ocijenjena kao 62. najmoćnija na svijetu, iza Mađarske, Danske, Austrije, Slovačke i Srbije, a ispred Azerbajdžana, Kazahstana, Etiopije, Angole i Bugarske…

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo