dvije ukrajine? / Rusima cilj podijeliti Ukrajinu kao Koreju. Za Direkt govori korejska slikarica i povjesničar: 'To je ista nacija'

Kirilo Budanov, ukrajinski obavještajac, vjeruje da su Rusi odlučili gurati podjelu Ukrajine po uzoru na Koreje nakon što nisu uspjeli brzo osvojiti Kijev

29.3.2022.
7:00
VOYO logo

Svi smo mi isti narod kaže Ji Suk Bek Tomas, slikarica iz Koreje. U Hrvatskoj živi već 25 godina, a njezina država podijeljena na je već 77 godina.

"Oni naravno nisu živjeli sa vrijednostima kao što je sloboda. Oni uopće nemaju koncepta o pravu čovjeka. Društvo oko njih čini da drugačije razmišljaju, drugačije se ponašaju, ali ono što sam vidjela, puno ljudi koji su u posljednjih 20 godina pobjegli iz Sjeverne Koreje jako brzo nauči jezik. To je naravno isti jezik, ali ton, dijalekt je malo drugačiji. Oni jako brzo sve nauče da ja ne mogu uopće razlikovati dok ne kažu da su iz Sjeverne Koreje", priča Ji Suk Baek Tomas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južna je danas moderna demokracija, IT meka, izvoznik Gangham stylea i osvajača Oscara. To je jedno od najpoželjnijih mjesta za život na svijetu i njeni građani sad prosvjeduju protiv Putina.

Živjeli su stoljećima zajedno, a na sjevernu i južnu podijeli su ih Amerikanci i Rusi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od tada do sada imamo trajni hladni rat, ako hoćete i trajnu jednu podjelu jedne jedinstvene nacije na dva dijela. S potpuno različitim ideologijama, potpuno različitim menijima, različitim vojnim parkom, voznim parkom, automobilima, vjerovanjima, ali još uvijek jedno te ista nacija", rekao je povjesničar Tvrtko Jakovina.

Image
RTL-ov analitičar /

Kotromanović: 'Europska politika mora biti jedinstvena. Ako Srbija ne ulazi u taj okvir, sorry, ali ne možete biti dio EU'

Image
RTL-ov analitičar /

Kotromanović: 'Europska politika mora biti jedinstvena. Ako Srbija ne ulazi u taj okvir, sorry, ali ne možete biti dio EU'

Ukrajinski obavještajci uvjereni su da je Rusima sada cilj podijeliti njihovu zemlju na dva dijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pojedini ukrajinski dužnosnici sada vjeruju da će Putin prepoloviti Ukrajinu i stvoriti dvije države, nešto nalik Sjevernoj i Južnoj Koreji. Ovo je najgluplja stvar koju sam do sada čuo. Ako Putin stvori Istočnu Ukrajinu u ponedjeljak, a što bi mogao, Rusija će je već do utorka pripojiti sebi", napisao je na Twitteru Seth Aramson.

Prema jednoj verziji, ruskom dijelu Ukrajine pripadao bi teritorij na istoku i jugu države gdje ima najviše Rusa i gdje se ruski jezik pretežito govori. U drugoj, jednostavnijoj verziji, podjela na istočnu i zapadnu Ukrajinu napravila bi se tako da bi se ravnalo prema rijeci Dnjipro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi, ja bi sigurno rekao dodatno zakompliciralo stanje u Ukrajini i mogućnost nekakvog trajnog rješenja ukrajinskog pitanja. Podjela Ukrajine, bilo po Dnjepru ili nekim drugim zamišljenim povijesnim regijama je katastrofalna za Ukrajince zbog toga što Ukrajince čine svi ti dijelovi Ukrajine koji su nastali ili povijesno nastajali", kaže Jakovina.

Podjela? Ma kakvi! - tako nekako stigao je službeni odgovor iz Kijeva. Ipak Zelenski je svjestan stvarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razumijem da je nemoguće natjerati Rusiju da se u potpunosti odrekne teritorija. Da bi to dovelo do Trećeg svjetskog rata, potpuno razumijem, svjestan sam. Zato kažem da je ovo zaista kompromis. Vratite se ondje gdje je sve počelo i ondje ćemo pokušati riješiti pitanje Donbasa, složeno pitanje Donbasa", rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

I to je to, jedino pitanje o kojem su spremni razgovarati Ukrajinci, bilo kakva druga pitanja ili podjele - ne dolaze u obzir. Prije će, kažu, umrijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo