Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Potvrđeno iz više izvora

Ruska artiljerija tukla spomenik žrtvama Holokausta kod Harkiva i teško ga oštetila skoro na 80. godišnjicu od pokolja

Tu su u zimu 1941/42. nacistički vodovi za ubijanje civila ubili 16.000 ljudi. U djecu nisu pucali, računali su da će u rovu ionako umrijeti od hladnoće

Image
Foto: Babyn Yar Holocaust Memorial Center
S. Ž./ 26.3.2022. u 17:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vojska Ruske Federacije granatirala je i teško oštetila spomenik žrtvama Holokausta u Drobicki Jaru kod Harkiva, objavio je Memorijalni centar Holokausta Babin Jar na svom profilu na Twitteru.

Vodstvo memorijalnog centra objavilo je i fotografiju velikog dijela glavnog spomenika kojem nedostaje nekoliko krakova, a vijest su za The Times of Israel potvrdili i ukrajinski veleposlanik u Izraelu i izraelski veleposlanik u Ukrajini Michael Brodsky, odnosno, precizirali su da je spomenik tukla ruska artiljerija.

Oko Harkiva se, inače, vode teške borbe u kojima trupe Ruske Federacije pokušavaju stegnuti obruč oko grada, dok se vojska Ukrajine žestoko tome odupire. Kako je došlo do toga da ruska artiljerija ospe paljbu po ovom mjestu, ne precizira se.

Riječ je o spomen području na kojem su 1941. i 1942. specijalizirane trupe Trećeg Reicha za ubijanje civilnog stanovništva, pobile 16.000 ljudi, najvećim dijelom Židova. Povijesni dokumenti i svjedočanstva navode da su nacisti tada ubijali civile tako da padaju u rovove koje su prethodno sami morali iskopati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

#Russia continues to attack not only the civilian population of #Ukraine but also the places of remembrance. Russians shelled another Holocaust memorial.

This time, Russian artillery damaged the Menorah monument in Drobytsky Yar near Kharkiv. pic.twitter.com/6tPy4LDbM8

Upravo se čita

Djecu su pripadnici Einsatzgruppe C u rovove bacali bez pucanja, "kako bi uštedjeli metke", smatrajući da će ionako od užasne hladnoće te zime, brzo umrijeti. Jedan rov sa žrtvama na tom mjestu dug je 100, a drugi 60 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ukrajinska vlada primijetila je na svojim mrežnim profilima da se udar na spomenik u Drobicki Jaru dogodilo otprilike na 80. godišnjicu od masovnog pokolja u tom dijelu Ukrajine svih koji se nisu uklapali u ideološku rasističku sliku Trećeg Reicha, kao i ratnih zarobljenika. 

S. Ž./ 26.3.2022. u 17:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba