pobjegao iz rusije / Ruski padobranac progovorio o ratu: 'Sve je laž, uništavamo živote u Ukrajini'

Image
Foto: CNN / Screenshot

'Ne znam kamo nas vlada vodi. Koji je sljedeći korak? Nuklearni rat?', kazao je Pavel Filatyev

23.8.2022.
20:55
CNN / Screenshot
VOYO logo

Opravdanje Kremlja za invaziju na Ukrajinu "je laž", rekao je za CNN ruski padobranac koji je ranije javno osudio rat svoje zemlje u Ukrajini.

Prije dva tjedna, Pavel Filatyev progovorio je protiv sukoba u svjedočenju dugom 141 stranicu, a zatim je pobjegao iz Rusije. On je prvi aktivni pripadnik ruske vojske koji je javno kritizirao invaziju na Ukrajinu i napustio zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada kaže za CNN da su njegovi kolege vojnici umorni, gladni i razočarani i da ratni napori Kremlja "uništavaju mirne živote".

"Shvatili smo da smo uvučeni u ozbiljan sukob u kojem jednostavno uništavamo gradove, a zapravo nikoga ne oslobađamo", rekao je Filatyev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi su shvatili da ne vidimo razlog koji nam naša vlast pokušava objasniti. Da je sve to laž", rekao je. "Mi samo uništavamo mirne živote. Ta je činjenica neizmjerno utjecala na naš moral. Taj osjećaj da ne radimo ništa dobro."

Filatjev (33), rekao je za CNN da su "korupcija" i represija rašireni u njegovoj domovini i da je njegova jedinica koja je bila bazirana na Krimu i poslana u Ukrajinu ušavši u Herson na početku sukoba bila loše opremljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BIT ĆE OSLOBOĐEN OD OKUPACIJE' /

Zelenski: 'Sve je počelo s Krimom i završit će s Krimom. Vratit ćemo ga pod ukrajinsku kontrolu'

Image
'BIT ĆE OSLOBOĐEN OD OKUPACIJE' /

Zelenski: 'Sve je počelo s Krimom i završit će s Krimom. Vratit ćemo ga pod ukrajinsku kontrolu'

Prema Filatjevu, vojnici i njihovi zapovjednici nisu znali što se od njih očekuje u Ukrajini. Dodao je da su se ubrzo razočarali u obrazloženje vlade za svoju invaziju nakon što su stigli u Herson i suočili se s otporom lokalnog stanovništva koje nije željelo biti "oslobođeno".

Padobranac je služio u ruskoj 56. zračno-jurišnoj pukovniji, a također je sudjelovao u naporima zauzimanja grada Mikolajeva. Zbog ozljede je evakuiran s prve linije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše vojarne stare su oko 100 godina i ne mogu primiti sve naše vojnike i svo naše oružje je iz vremena Afganistana", rekao je.

“Nekoliko dana nakon što smo opkolili Herson, mnogi od nas nisu imali hrane, vode ili vreća za spavanje. Budući da je noću bilo jako hladno, nismo mogli ni spavati, našli bismo koje smeće, neke krpe, samo da se umotamo i ugrijemo”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zauzimanje Hersona bio je značajan rani vojni uspjeh za Rusiju. Ukrajina se sada bori da povrati grad dok se borbe sve više premještaju na jug zemlje.
Ali Filatyev je rekao da mu je teško razumjeti viziju ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu prije gotovo šest mjeseci i vidio svoje trupe zarobljene u teškom, skupom sukobu.

"Sada kad sam izašao odande i bez pištolja, mislim da je ovo najgora, najgluplja stvar koju je naša vlada mogla učiniti", rekao je. "Ne znam kamo nas vlada vodi. Koji je sljedeći korak? Nuklearni rat?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim što se događa mojoj zemlji i prestravljen sam. Sve je uništeno, korumpirano", rekao je za CNN. "Jedini zakoni koji dobro funkcioniraju su represivni", dodaje.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo