Krajnje zlokobna / Ruski šef diplomacije: 'Dođe li do 3. svjetskog rata, on će biti nuklearan!' To je već 4. prijetnja Kremlja u tjedan dana

Image
Foto: AP

Donosimo i kratak pregled prijetnji nuklearnim oružjem Rusije iz samog vrha Ruske Federacije u posljednjih tjedan dana

2.3.2022.
13:12
AP
VOYO logo

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov kazao je danas da bi, "ako bi došlo do trećeg svjetskog rata, on uključivao nuklearno oružje", Reuters prenosi vijest agencije RIA.

Reuters prenosi dalje izjavu Lavrova za TASS u kojoj on vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu, kao uostalom i službeni Kremlj, naziva "specijalnom vojnom operacijom", i u kojoj je ustvrdio da bi, "ako bi Ukrajina došla do nuklearnog naoružanja, to predstavljalo stvarnu opasnost po Rusiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominjanje nuklearnog oružja, sad i iz usta Lavrova, već je četvrto po redu iz vrha državnog vodstva Rusije otkako je Vladimir Putin naredio ruskim trupama da krenu na Ukrajinu. Prvo je sam Putin već prvog dana invazije svijetu poručio:

"Sada nekoliko vrlo važnih riječi za one koji bi mogli biti u iskušenju da se umiješaju u ovo što se događa. Tko god nas pokuša omesti, štoviše, da zaprijeti našoj zemlji i narodu, treba znati da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posljedica s kojima se nikada u svojoj povijesti niste suočili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Roštiljanje u stilu Brežnjeva /

Pogledajte kako je Putin prije svog govora mrcvario ravnatelja ruske obavještajne službe da kaže što želi čuti

Image
Roštiljanje u stilu Brežnjeva /

Pogledajte kako je Putin prije svog govora mrcvario ravnatelja ruske obavještajne službe da kaže što želi čuti

Bilo je jasno da Putin govori o nuklearnom oružju.

Tri dana poslije Putin je naredio da se nuklearni arsenal Rusije stavi u stanje visoke pripravnosti. Bilo je to u trenucima kad su se po Rusiji kao kazna zbog agresije na Ukrajinu, te kao pokušaj odvraćanja od daljnjeg razaranja i okupacije te zemlje, već počele obrušavati žestoke sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimka tog Putinovog naređenja na tren je uhvatila izraz lica ministra obrane Rusije Sergeja Šojgua kako, čuvši Putinovu naredbu, na tren hvata zrak i potom kratko kima glavom.

Bila je to nešto blaža verzija situacije koju je RTL.hr primijetio dva dana prije šokantne objave o pokretanju invazije, kada je Putin prije svog, mnogi su ocijenili "nadrealnog govora", mrcvario ravnatelja ruske obavještajne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je Sergeja Jevgenijeviča Nariškina tražio da mu apsolutnim "da" i "sigurno", u punoj rečenici, kaže da "podržava prijedlog da se Donjecka i Luganska Narodna Republika pridruže Ruskoj Federaciji".

Konačno, treće spominjanje nuklearnog rata u kontekstu juriša vojske Ruske Federacije na Ukrajinu bila je zlokobna objava bivšeg predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva na Twitteru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je neki francuski ministar rekao da su objavili ekonomski rat Rusiji. Pazite na svoj jezik, gospodo! I ne zaboravite da su se u ljudskoj povijesti ekonomski ratovi često pretvarali u prave."

Lavrovljevo današnje spominjanje inače desetljećima neizrecivog u odgovornim međunarodnim krugovima u određenom kontekstu, nuklearnog sukoba, već je četvrto otkad je krenuo totalni napad na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo