TVRDE DIPLOMATSKI IZVORI / SAD i Ukrajina raspravljaju o opasnosti od eskalacije zbog novog oružja: 'Zabrinuti smo'

Image
Foto: Russian Defence Ministry/TASS/Profimedia/Ilustracija

U idućim bi mjesecima rat mogao poći 'nepredvidljivijim putem koji bi potencijalno mogao eskalirati', tvrde obavještajci

26.5.2022.
22:53
Russian Defence Ministry/TASS/Profimedia/Ilustracija
VOYO logo

Budući da SAD i njegovi saveznici opskrbljuju Ukrajinu sve sofisticiranijim oružjem, Washington je održao raspravu s Kijevom o opasnosti eskalacije u slučaju da napadne duboku u unutrašnjost Rusije, kazali su SAD-ovi i diplomatski dužnosnici za Reuters

U raspravama iza kulisa, koje su vrlo osjetljive naravi te se o njima dosad nije izvještavalo, ne navode se eksplicitna geografska ograničenja na upotrebu oružja kojima se ukrajinske snage opskrbljuju. No razgovorima se pokušava postići međusobno razumijevanje opasnosti od eskalacije, kazala su tri američka dužnosnika te diplomatski izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinuti smo oko eskalacije, no još ne želimo postaviti geografska ograničenja niti ih ostaviti u bezizlaznoj situaciji zbog oružja koje im dajemo", rekao je anonimno jedan od troje američkih dužnosnika.

Image
UCJENA ILI? /

Putin: 'Rusija je spremna pomoći riješiti međunarodnu prehrambenu krizu uz jedan uvjet'

Image
UCJENA ILI? /

Putin: 'Rusija je spremna pomoći riješiti međunarodnu prehrambenu krizu uz jedan uvjet'

Bidenova administracija i saveznici SAD-a sve su spremniji dati Ukrajini dalekometno oružje, među kojima i haubice M777, dok se Kijev bori s ruskim snagama uspješnije nego što su predviđali američki obavještajci. Po Pentagonovom priopćenju od prošloga tjedna, da će Danska Ukrajinu opskrbiti protubrodskim raketama Harpun, Kijev će dodatno povećati svoj doseg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rizik raste

Nakon početne prognoze da će Ukrajina biti poražena od mnogo veće ruske vojske, američki dužnosnici nedavno su izrazili nadu da ukrajinske snage mogu pobijediti u ratu, te ih žele oboružati kako bi uspjeli u tome.

Američki dužnosnici kažu da Bidenova administracija razmatra mogućnost opskrbljivanja Kijeva topničkim raketnim sustavom visoke pokretljivosti M142 (HIMARS) koji, ovisno o streljivu, može imati doseg od više stotina kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No američki obavještajci također su upozorili na rastući rizik, pogotovo zbog nesrazmjera između ambicija ruskoga predsjednika Vladimira Putina i učinkovitosti njegove vojske. U idućim bi mjesecima rat mogao poći "nepredvidljivijim putem koji bi potencijalno mogao eskalirati", rekla je ravnateljica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines na senatskom saslušanju održanom ovaj mjesec.

Rusija je napala prijestolnicu Ukrajine i područja daleko od prvih crta bojišta. No Ukrajina nije uzvratila napadima na velike ruske gradove niti provela napade na duboku unutrašnjost Rusije, što uključuje i vojne mete poput tvornica oružja ili čvorišta za opskrbu koja se nalaze daleko od granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekogranične akcije

Ruski dužnosnici u više su navrata optužili ukrajinsku vojsku da je izvršila prekogranične napade, među kojima i napad na skladište goriva u gradu Belgorodu. Rusija svoj napad opravdava idejom da je Ukrajina predstavljala prijetnju Rusiji, što Kijev i zapad poriču.

Prema navodima jednog diplomatskog izvora, postoji jasna indikacija da Kijev razumije osjetljivost naravi bilo kakve prekogranične akcije. Ukrajina je odbila potvrditi ikakvu uključenost u navedenim incidentima. SAD također nije dao komentar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je zapad da je opskrbljivanje Ukrajine oružjem koje može pogoditi ruski teritorij "ozbiljan korak prema neprihvatljivoj eskalaciji", prenijela je u četvrtak novinska agencija Tass.

Lavrov je za televiziju RT Arabic kazao da se nada da će razboriti ljudi zapada razumjeti njegovu poruku, te dodao da ondje "ima još koji takav", citirala je RIA njegovu izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo