NAROD KAO VJERNA SLJEDBA / Samo propaganda i strah? Rusi vjeruju svakom potezu Putina. Stručnjaci za Direkt: 'Misle da ih vladar spašava'

Gotovo bezrezervna podrška rezultat je i svakodnevne propagande

24.8.2022.
22:44
VOYO logo

Ali ni mrtvi ni ranjeni, ni gradovi sravnjeni sa zemljom, ni međunarodna osuda ni izolacija, ništa nije utjecalo na mišljenje Rusa. Oni i dalje podržavaju Vladimira Putina.

Prema jednoj anketi 65 posto Rusa podržalo bi ga u odluci da sutra prekine rat, ali 60 posto podržalo bi ga i u odluci da opet krene osvojiti Kijev. I premda se sada tome čude zapadni analitičari, premda netko možda misli da takvi odgovori nemaju smisla - itekako imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nama na ovim prostorima je dobro poznato zašto. To se zove fanatična vjera u velikog vođu, što god on odluči to je ispravno - zato jer je on tako odlučio, a on je dobar i pravedan.

On je najjači, najspretniji, najhrabriji i najbolji. Barem se to da zaključiti iz anketa - čak 83 posto Rusa podupire Putina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je poput svakodnevnog muškarca, ali je savršen. S njim se lako poistovjetiti, no on je uvijek malo bolji. Vaš prijatelj može zabiti 2 gola u hokeju, Putin će ih zabiti 7. Vaš prijatelj može vježbati u teretani, no Putin će vježbati jače i brže. Trebamo li doduše takvim anketama vjerovati?<<BOŽO KOVAČEVIĆ bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi", objašnjava povjesničar Ian Garner.

"60 posto onih koji podržavaju trenutni prekid rata to misle samo ako predsjednik Putin odluči prekinuti rat. Dakle, ono što zapravo govore jest da će podržati sve ono što Putin odluči učiniti", dodaje Garner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon pola godine borbe /

Kotromanović o ratu u Ukrajini: 'Nisam očekivao ovakav razvoj događaja. Nisu zadovoljni ni Rusi ni Ukrajinci'

Image
nakon pola godine borbe /

Kotromanović o ratu u Ukrajini: 'Nisam očekivao ovakav razvoj događaja. Nisu zadovoljni ni Rusi ni Ukrajinci'

Gotovo bezrezervna podrška rezultat je i svakodnevne propagande.

"Sigurno ima onih koji su nezadovoljni, međutim kada imate propagandu vi to nezadovoljstvo uspijete okrenuti tako da je to tako ne zbog toga što to vaš vladar čini, nego je to zbog toga što su se svi urotili protiv nas, a vladar je taj koji nas spašava da nam ne bude još gore", ističe povjesničar Hrvoje Klasić.

A spašava već dva desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva dva Putinova mandata bila su obilježena snažnim porastom, ali nakon invazije Krima 2014. GDP ruski je znatno pao, ali ta aneksija je doživljena kao veliki nacionalni trijumf i očito većina Rusa to nije uzela Putinu za zlo", tvrdi Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi.

Nisu mu Rusi uzeli za zlo ni promjene u svakodnevnom životu. Iz Rusije su se povukli zapadni brendovi, cijene namirnica su porasle, oni više nisu najpoželjni gosti na europskom tlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogu Rusi smatraju da vrijedi podnijeti te žrtve u ime rata za koji misle da će konačno riješiti imaginarni problem, da se Zapad sprema napasti i uništiti Rusiju", kaže Garner.

"Rusi su kroz povijest bili u puno težim okolnostima nego što su to današnje sankcije. Bili su u vrijeme Napoleonskih ratova, a posebice u vrijeme 2. svjetskog rata su doslovno bili na koljenima pa ih je upravo ta činjenica očvrsnula i potaknula da pokažu još veći otpor", smatra Klasić.

Rat traje već pola godine, a ruski predsjednik je u velikoj mjeri neokaljan pred vlastitim narodom. Na tom će valu - kako sada stvari stoje i dalje jahati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo