Bacili avio-bombu i razorili / Satelit pokazao da je ispred i iza teatra u Mariupolju bio natpis 'djeca', Rusi morali vidjeti. Prvi preživjeli izlaze ispod ruševina

Image
Foto: AP

Još se ne zna koliko je civila ubijeno u jučerašnjem bombardiranju kazališta, pretpostavlja se da ih je bilo između 500 i 800. Ali, danas su se pojavili preživjeli

17.3.2022.
17:47
AP
VOYO logo

Agencije su objavile satelitsku snimku jučer bombardiranog i najvećim dijelom uništenog kazališta u Mauripolju, u kojem su se u tim trenucima, kako su navele gradske vlasti, nalazile stotine civila zbog tamošnjeg skloništa.

Riječ je o zgradi Donjeckog regionalnog dramskog kazališta, na koju je ratni avion Oružanih snaga Ruske Federacije izbacio takvu bombu da je najveći dio inače monumentalne građevine iz 1960. srušen do temelja. Za to vrijeme grad je bio i pod artiljerijskom paljbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Human Rights Watchu, u trenucima bombardiranja u skloništu zgrade nalazilo se između 500 i 800 ljudi. Satelitske snimke Maxara koje prenosi Associated Press, očito je da je i ispred i iza zgrade stajao veliki natpis "djeca" kako bi se iz zraka jasno moglo vidjeti da je označeno da je riječ o objektu u kojem se nalaze isključivo civili.

Image
užas u Mariupolju /

Ukrajinci objavili slike kazališta prije i poslije bombardiranja i tvrde: 'To je bilo skloništa za 1000-1200 civila'

Image
užas u Mariupolju /

Ukrajinci objavili slike kazališta prije i poslije bombardiranja i tvrde: 'To je bilo skloništa za 1000-1200 civila'

Jučer, odmah nakon bombardiranja, ukrajinske državne vlasti proglasile su takvo razaranje tog objekta ratnim zločinom. Tijekom večeri novinari su u Washingtonu izravno upitali američkog predsjednika Joea Bidena smatra li Vladimira Putina ratnim zločincem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ste me pitali smatram li da je Vladimir Putin ratni zločinac?... O! Smatram da on jest ratni zločinac", odgovorio je američki predsjednik.

Službenom Kremlju ova Bidenova izjava jako se nije svidjela, pa ju je prokomentirala kao "neoprostivu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Mauripolj, grad od predratnih 450.000 stanovnika na jugu Ukrajine na obali Crnog mora, opkoljen je praktično istog onog dana kad je Putin naredio sveopći napad na Ukrajinu, nakon čega je ubrzo ostao bez struje, vode, hrane, pod stalnim bombardiranjem ruske artiljerije.

Gradske vlasti jučer su objavile da su ruske trupe upale u bolnicu, zauzele je i da sada tamo drže kao taoce 400 civila. Gradske vlasti navode da je do sada poginulo najmanje 2400 civila. Unatoč tome, jučerašnje bombardiranje kazališta pretpostavljalo se da je najgori pojedinačni zločin nad civilnim stanovništvom zbog broja ljudi koji su se tamo sklonili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, ipak, niz agencija navodi da pojedini građani iz Mariupolja šalju poruke po društvenim mrežama da ispod ruševina kazališta ima preživjelih, da su danas počeli izlaziti vani. Jučer spasioci nisu mogli priskočiti im u pomoć zbog neprestanog bombardiranja.

Ministarstvo obrane Rusije objavilo je da ruske snage kazalište uopće nisu bombardirale. Državna agencija RIA Novosti čak je prenijela optužbu ministarstva da je Pukovnija Azov bila ta koja je sama digla zgradu zrak kako bi za to okrivila Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo