Igor Žovkva / Savjetnik Zelenskog za RTL o Milanoviću: 'Njegovi stavovi nisu proukrajinski. Imamo Plenkovićevu podršku'

'Imamo podršku Andreja Plenkovića', rekao je Žovkva

24.10.2022.
20:03
VOYO logo

Kolone su na zagrebačkim ulicama i ne samo zbog goriva. Pred Hrvatskom poseban sigurnosni izazov.

Na Krimski samit stigla je druga najvažnija žena SAD-a i više od 40 delegacija što znači puno bilateralnih sastanaka, ali i veliko osiguranja, specijalce i kaos u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je sama izrazila želju da domaćin povijesnog parlamentarnog sammita bude Hrvatska.

I dok je sva sila svjetskih političara u Zagrebu, predsjednik Zoran Milanović je u Makarskoj. Ondje je bio na obilježavanju Dana grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije propustio u svom stilu komentirati organizaciju Krimskog skupa, a naročito je kritizirao šeficu američkog kongresa Nancy Pelosi, s kojom se, tvrdi, odbio sastati.

Image
PREDSJEDNIK O AKTUALNOSTIMA /

Milanović: 'Sastanak s Pelosi? Danas ne mogu. Amerika i Rusija vode rat preko ukrajinske grbače. To netko mora reći'

Image
PREDSJEDNIK O AKTUALNOSTIMA /

Milanović: 'Sastanak s Pelosi? Danas ne mogu. Amerika i Rusija vode rat preko ukrajinske grbače. To netko mora reći'

Susret su Amerikanci tražili za danas - evo što je rekao hrvatski predsjednik:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospođa Pelosi nije izvršna vlast dakle to su kurtoazni sastanci, ona za dva tjedna i tak neće bit ono što je sad tako da stvarno tu ne vidim to u Americi kažu nothing burger, dakle, ne hamburger ili big burger, fat burger nego nothing burger. Ne znam jesam li pozvan, ne znam uopće što je to i treće vidim jako puno cinizma i nepoštenja u odnosu prema sirotom ukrajinskom narodu tako da ne želim biti još jedan od pozera koji će tome doprinositi".

Objašnjenje predsjednikovih stavova tražit će savjetnik ukrajinskog predsjednika Igor Žovkva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naročito, izjave "da rat u Ukrajini nije hrvatski rat". Ekskluzivni intervju dao je Ani Mlinarić.

Oči svijeta su uprte u Herson. Mogu li ga Ukrajinci vratiti i kada? "Ne samo da možemo, nego i hoćemo vratiti sva područja koja su trenutačno okupirali ruski agresori. Nažalost situacija u Hersonu nije laka zbog terena, to je prazna ravnica, nema šuma i planina i zato je jako teško provoditi ofenzivu. Mnogo se lakše braniti i napraviti utvrde, nego napadati, ali to ćemo nastaviti raditi", rekao je Žovkva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O američkoj podršci

Na pitanje boji li se Ukrajina da će ostati bez američke podrške ako Republikanci pobijede na nadolazećim srednjoročnim izborima, Žovkva je odgovorio da imaju podrško obiju stranaka.

"I ne vjerujte ruskoj propagandi da će se, ako rezultati budu ovakvi ili onakvi, smanjiti američka podrška. Nemamo pokazatelja da bi se mijenjala američka politika", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci žive u mraku, i danas mnogi domovi nemaju struje. Kako to utječe na moral. "Mislili su da ćemo paničariti, početi bježati što se očito nije dogodilo. Koncentrirano. Svatko je na svom zadatku, zna što treba raditi kako bismo došli do pobjede", rekao je.

O Zelenskom

Žovkva kaže da Zelenski kada donosi odluke sluša sve oko sebe od ministra vanjskih poslova do ministra obrane, ali konačna odluka je njegova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žovkva kaže da je znao da je Zelenski dobio ponudu da napusti Ukrajinu , ali da nikada nije pomislio da će to učiniti i dodao: "Morate poznavati mog predsjednika. Nitko se čak nije usudio doći izravno s tim prijedlogom. Poruka se proširila, on je za to čuo, i svi su vrlo brzo čuli njegov odgovor koji je zapravo ohrabrio stavove Ukrajinaca".

O Milanoviću

Savjetnik ukrajinskog predsjednika je komentirao i izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i rekao da će se susresti s njim i suradnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo podršku Andreja Plenkovića. Milanovićevi stavovi definitivno nisu proukrajinski, i ne mislim da je to pozicija koja nam svima pomaže da se ujedinimo oko pobjede. Moramo se ujediniti jer, ako Ukrajina sad izgubi, agresija neće stati na zapadnoj granici Ukrajine. Proširit će se dalje na susjede: Poljsku, Slovačku... To je europski rat. A to je rat za europske vrijednosti i izazov za cjelokupno društvo" objasnio je Žovkva i dodao da će mu osobno reći svoju poruku na Pantovčaku.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo