'lažni, separatistički...' / Scholz, Erdogan, Vučić: Od 'nezakonitih' referenduma ograđuju se ruski neprijatelji, ali i dobri prijatelji

Image
Foto: AP Photo

Kritike dolaze sa svih strana, a bliske veze koje određene države imaju s Moskvom ovoga puta očito nisu igrale veliku ulogu

28.9.2022.
18:35
AP Photo
VOYO logo

Prvi rezultati glasanja u četiri ukrajinske regije pod ruskom okupacijom pokazali su da velika većina stanovništva podržava pripojenje Rusiji, objavila je u ruska državna novinska agencija RIA nakon održanih referenduma - koje su Kijev i Zapad osudili.

Proruski dužnosnici nosili su glasačke kutije od kuće do kuće. Ukrajina i Zapad rekli su da je to nelegitimna, prisilna vježba kako bi se Rusiji stvorio pravni izgovor za aneksiju tih regija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kada se ideja o referendumima uopće javila, kritike sa Zapada ne staju. "Lažni, nezakoniti, separatistički...", samo su neki od epiteta kojima ih svjetski čelnici "časte".

Image
Ozbiljno upozorenje /

Šanse da Rusija pokrene nuklearni napad mogle bi porasti nakon referenduma. 'Moramo biti spremni'

Image
Ozbiljno upozorenje /

Šanse da Rusija pokrene nuklearni napad mogle bi porasti nakon referenduma. 'Moramo biti spremni'

Države članice EU-a osuđuju na "najoštriji mogući način" "nezakonite referendume" koje je Rusija organizirala u Ukrajini, rekao je u srijedu šef EU-a Josep Borrell. Tim je putem pozvao međunarodnu zajednicu da ne prizna "lažne" referendume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Bruxellesu, Borrell je rekao da s ilegalnim referendumima koje je organizirala Rusija, "Kremlj slijedi istu igru koju smo već vidjeli u Gruziji 2008. I na Krimu 2014."

I turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan za referendume je rekao kako su "jednostrani". Navodno je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim rekao kako su oni "izbor zabrinutosti" te da će "otežati diplomatski proces".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska inače ima bliske veze i s Moskvom i s Kijevom, a predsjednik Erdogan nastoji posredovati između njih od početka invazije.

No nije Erdogan jedini razgovarao sa Zelenskim pa osudio referendume. Isto je poručio i kancelar Olaf Scholz. Naime, njegov glasnogovornik kazao je da je Scholz Zelenskom rekao da Njemačka nikad neće priznati ruske referendume u četiri ukrajinske pokrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ukrajinskim predsjednikom čuo se i glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, nakon čega je na svom Twitter profilu osudio Rusiju.

"Lažni referendumi koje je Rusija organizirala nemaju nikakav legitimitet i očita su povreda međunarodnog prava. Ta područja pripadaju Ukrajini", objavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Zelenski je i sam u svom noćnom obraćanju kazao kako su referendumi farsa, te je izjavio da će Ukrajina braniti svoje ljude koji žive pod okupacijom.

"Ova farsa na okupiranim područjima ne može se nazvati čak ni imitacijom referenduma", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč njihovom "savezništvu", ni Srbija neće priznati rezultate "lažnih" referenduma održanih u četiri okupirane regije Ukrajine, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Ni BiH nikad neće priznati "separatističke referendume u Ukrajini". Tako barem tvrdi predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"BiH ne priznaje niti će prihvatiti rezultate separatističkih referenduma provedenih u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom", potvrdio je u srijedu.

Osuda je stigla i iz Amerike, gdje je državni tajnik Antony Blinken izjavio da Sjedinjene Države i njihovi saveznici "nikad neće priznati" rusku aneksiju ukrajinskih teritorija i da će njegova zemlja pomoći Europi u energetskoj krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi i mnoge druge zemlje bili smo jasni. Nećemo priznati, nikad nećemo priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija", rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji odgovarajući na pitanje o provedbi tih "referenduma" na područjima pod ruskom okupacijom.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo