Gost iz vrha vlasti SAD-a / Šef diplomacije SAD-a došao u posjet kolegi Ukrajine na samu poljsko-ukrajinsku granicu, Putinu pod nosom

Image
Foto: AP

Da je odšetao još samo nekoliko metara dalje, državni tajnik SAD-a fizički bi se našao na teritoriju države protiv koje Rusija vodi totalni rat

5.3.2022.
20:10
AP
VOYO logo

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba susreo se danas pod ogromnim mjerama osiguranja s kolegom iz SAD-a, šefom američke diplomacije Antonyjem Blinkenom. Dvojica su se susrela na ukrajinsko-poljskom graničnom prijelazu Korczowa s poljske strane, kao što pokazuju fotografije AP-a.

"Ukrajina će svakako dobiti ovaj rat, jer ovo je narodni rat za svoju zemlju. Ali, pitanje je po koju cijenu", kazao je Kuleba, ističući da će njegov narod pretrpjeti teške žrtve ako NATO ustraje da ne uvede zonu zabrane leta u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO je to ranije odbacio, objašnjavajući da bi na taj način ogromna područja Europe bila direktno uvučena u rat razmjera kakvi se ne mogu niti odrediti. Uvođenje takve zone značilo bi da NATO mora rušiti ruske borbene avione.

Image

Šef diplomacije SAD-a došao u posjet kolegi Ukrajine na samu poljsko-ukrajinsku granicu, Putinu pod nosom

Image

Šef diplomacije SAD-a došao u posjet kolegi Ukrajine na samu poljsko-ukrajinsku granicu, Putinu pod nosom

Kuleba je rekao ipak da Ukrajina treba podršku barem u vidu što težih sankcija Rusiji. Blinken je pak rekao da je uvjeren da će Ukrajina uspjeti odbaciti rusku invaziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjet Blinkena samom rubu zemlje koju Vladimir Putin napada, smatrajući to svojim područjem utjecaja, SAD šalje snažnu poruku. Za sljedeći tjedan je usto potpredsjednica SAD-a Kamala Harris najavila posjet Rumunjskoj i Poljskoj, također kako bi pružila podršku Ukrajini.

Blinken se neposredno prije sastanka s Kulebom, sreo i s premijerom Poljske Mateuszom Morawieckim i ministrom vanjskih poslova Zbigniewom Rauom. U Poljskoj se zbog rata u Ukrajini trenutno nalazi čak 10.000 američkih vojnika. Ta zemlja je do sada primila 700.000 izbjeglica i prima ih i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo