stanje alarmantno / Šef IAEA napokon stigao u Ukrajinu, provjerava stanje nuklearki: 'Vojni sukobi dovode nuklearke u opasnost bez presedana'

Image
Foto: Twitter Rafael Mariano Grossi

Ukrajina ima jedan od najvećih nuklearnih programa u Europi. Agencija je izradila detaljne planove za sigurnost četiri nuklearke: 'Već je bilo hitnih poziva, ne možemo gubiti vrijeme'

30.3.2022.
8:58
Twitter Rafael Mariano Grossi
VOYO logo

Glavni ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Mariano Grossi, otputovao je u Ukrajinu kako bi razgovarao s visokim državnim dužnosnicima o planiranom davanju hitne tehničke pomoći IAEA-e kako bi se osigurala sigurnost  nuklearnih postrojenja u zemlji i pomoglo u sprječavanju nastanka rizika od nesreća koja bi mogle ugroziti ljude i okoliš.

Na svom Twitteru je objavio: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo sam prešao granicu Ukrajine. Misija je osigurati sigurnost nuklearnih postrojenja u zemlji. Moramo djelovati sada kako bismo spriječili opasnost od nuklearne nesreće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je objavila IAEA, cilj njegova posjeta je pokretanje hitne sigurnosne podrške ukrajinskim nuklearnim postrojenjima. To će uključivati ​​slanje stručnjaka IAEA-e u prioritetne objekte i otpremu vitalnih sigurnosnih zaliha, uključujući opremu za nadzor i opremu za hitne slučajeve.

Image
DA SE POVIJEST NE PONOVI /

Ukrajina apelira na sve strane. Prisutnost Rusa u blizini Černobila, kažu, potencijalna je nuklearna prijetnja

Image
DA SE POVIJEST NE PONOVI /

Ukrajina apelira na sve strane. Prisutnost Rusa u blizini Černobila, kažu, potencijalna je nuklearna prijetnja

"Vojni sukob dovodi ukrajinske nuklearne elektrane i druge objekte s radioaktivnim materijalom u opasnost bez presedana. Moramo poduzeti hitne mjere kako bismo osigurali da oni mogu nastaviti raditi sigurno i smanjiti rizik od nuklearne nesreće koja bi mogla imati ozbiljan utjecaj na zdravlje i okoliš u Ukrajini i šire", rekao je glavni direktor Grossi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ovotjednog posjeta, glavni direktor otputovat će u jednu od ukrajinskih nuklearnih elektrana.

IAEA je izradila konkretne i detaljne planove za sigurnosnu i sigurnosnu pomoć ukrajinskim nuklearnim lokalitetima, koje uključuju petnaest nuklearnih reaktora u četiri elektrane, kao i nuklearnu elektranu u Černobilu, gdje se nalaze postrojenja za gospodarenje radioaktivnim otpadom nakon nesreće 1986. godine. Tehnička pomoć IAEA-e također će olakšati IAEA-i da nastavi provoditi svoje aktivnosti zaštite u Ukrajini u skladu sa svojim mandatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukrajina je zatražila našu pomoć za sigurnost. Ukrajina ima jedan od najvećih europskih nuklearnih programa. Prisutnost IAEA-e, tamo gdje je to potrebno za osiguranje sigurnosti, od iznimne je važnosti. Sada smo spremni pružiti potrebnu podršku", rekao je.

Od početka sukoba, glavni ravnatelj Grossi izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosne situacije za ukrajinska nuklearna postrojenja. Naglasio je predanost i spremnost IAEA-e da pomogne u osiguravanju pridržavanja sedam nužno potrebnih stupova sigurnosti. Posljednjih tjedana je nekoliko njih, uključujući fizički integritet objekata, sposobnost operativnog osoblja da radi bez nepotrebnog pritiska i pristup struji izvan mjesta, ozbiljno je ugroženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već je bilo nekoliko hitnih poziva. Ne možemo si priuštiti gubitak vremena. Ovaj sukob već uzrokuje nezamislivu ljudsku patnju i uništenje. Stručnost i sposobnosti IAEA-e potrebne su kako bi se spriječilo da ona dovede i do nuklearne nesreće", rekao je.

Očekuje se da će glavni ravnatelj održati tiskovnu konferenciju po povratku u Beč kasnije tijekom ovog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo