Mirenje Berlina i Kijeva / Šef njemačke opozicije kod braće Kličko u Kijevu. Mlađi Kličko: 'S kanibalima ne možeš pregovarati'

Image
Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Premda je Friedrich Merz predsjednik CDU-a, kazao je da će 'o svemu izvijestiti kancelara Scholza'. Znači li to kraj svađe Berlina i Kijeva?

3.5.2022.
22:05
AP Photo/Efrem Lukatsky
VOYO logo

Predsjednik CDU-a, najveće stranke opozicije u Bundestagu, Friedrich Merz za današnjeg posjeta Kijevu susreo se s braćom Kličko, gradonačelnikom glavnog grada Ukrajine Vitalijem i njegovim bratom Vladimirom.

Posjetu Merza Ukrajini prethodila je navodna odbijenica ukrajinskih vlasti predsjedniku Njemačke Frank-Walteru Steinmeieru zbog njegovih odnosa s Kremljem ranijih godina, za što je Steinmeier u nekoliko navrata od početka napada Rusije na Ukrajinu kazao da je bila njegova pogrešna procjena, pogreška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je njemački kancelar Olaf Scholz, na pozivnicu Volodimira Zelenskog da on posjeti Kijev, zauzeo stav "prvo Steinmeier, a onda ja". U tom svjetlu je posjet Merza Kijevu, iako u svojstvu prvog čovjeka opozicije u Bundestagu, imao posebno značenje.

"U našu zemlju polažu se velike nade", utvrdio je Merz poziciju Njemačke odmah na početku zajedničkog obraćanja s Kličkovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Friedrich Merz /

Šef njemačke opozicije kod braće Kličko u Kijevu. Mlađi Kličko: 'S kanibalima ne možeš pregovarati'

Image
Friedrich Merz /

Šef njemačke opozicije kod braće Kličko u Kijevu. Mlađi Kličko: 'S kanibalima ne možeš pregovarati'

Njemački RTL prenio je da je Merz bio izrazito potresen razaranjima koje je vidio u Ukrajini, točnije u Irpinu, predgrađu Kijeva koje je prethodno posjetio: "Potpuno je bezumno tako neselektivno bombardiranje civilnog stanovništva."

"Ja danas, još i više nego prošlog tjedna, stojim pri tome da smo trebali donijeti jednu takvu odluku", kazao je dalje Merz, referirajući se na odluku vlasti Njemačke da Ukrajini šalju i oklopna borbena vozila za ofenzivna djelovanja, "To je bilo ispravno, mi moramo pomoći ovoj zemlji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Merzov posjet Kijevu i Kličkovima doista posjet predstavnika Njemačke Ukrajini, ako ne tada, postalo je jasno kad se Merz očitovao o kritikama, u nekim trenucima čak i žestokima, kojima je ukrajinski ambasador Andrij Melnik posljednjih dana, počev od situacije sa Steinmeierom, zasipao pojedine dijelove njemačke politike:

"Trebali bismo doseći takvu jednu razinu retorike na kojoj si ne bismo nepotrebno otežavali uzajamno pomaganje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratko uoči posjeta Merza, Vladimir Kličko se u bitno racionalnijem tonu od nekih istupa Melnika osvrnuo na otvoreno pismo skupine njemačkih uglednika koji su njemačkom kancelaru uputili, zabrinuti zbog opasnosti od izbijanja "trećeg svjetskog rata".

"Slijepi pacifizam jednako je opasan kao i ratno huškanje. Ta debata na nesretan način podsjeća na debatu u međuratnom razdoblju", objavio je mlađi Kličko u svojoj reakciji, naslovljenoj kao "Pismo iz Kijeva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod "prvim ratom" mlađi Kličko mislio je na sukobe koji su kulminirali 2014. i 2015. u Donbasu između vlade Ukrajine i proruskih separatista na jugoistoku zemlje, potpomognutih Putinovom vojnom pomoći.

"Takozvani pacifisti htjeli su jučer kao i danas mir pod svaku cijenu… Mir pod svaku cijenu, ali pod koju cijenu? Apsolutno dobro nije mir, nego sloboda i pravda. Kako bi se to obranilo, neophodno je boriti se", naveo je Kličko, a između ostalog napisao je i:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče pregovora (s Rusijom), oni se u ovom trenutku čine nemogućima. Rusi su spremni pregovarati samo o načinu na koji će Ukrajinu podčiniti i raskomadati. Dakle, s kanibalima se ne može ići za pregovarački stol".

Merz je, pak, između ostalog, kazao i kako vidi daljnju ulogu Njemačke u odnosu na rat Rusije protiv Ukrajine: "Njemačka mora preuzeti vodeću ulogu u Europskoj uniji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da "čovjek mora osobno vidjeti da bi uopće pojmio razmjere tragedije" tog rata. On je još ranije održao u Bundestagu žestok govor, tražeći da vlada u Berlinu odustane od suzdržavanja da Ukrajini šalje i teško naoružanje. Jednosatni razgovor s Kličkovima, javlja ARD, opisao je da je "protekao u jednoj dobroj atmosferi".

Merzu je sada na rasporedu sastanak s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim osobno. Merz je također rekao da će o sadržaju osobno izvijestiti kancelara Scholza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo