Rat koji je šokirao svijet / Šest mjeseci boli, straha, bježanja i okrutnosti, a ruskom ludilu još se ne nazire kraj...

Točno je šest mjeseci prošlo od početka ruske invazije na Ukrajinu koja danas slavi i Dan neovisnosti

24.8.2022.
19:17
VOYO logo

Umjesto klasične parade, u centru Kijeva parada uništenih ruskih vojnih vozila. Ali i na Dan neovisnosti, stanovnike glavnog grada probudile su sirene.

"Teško nam je. Ali, kao što psiholozi kažu, trebaš učiniti što je u tvojoj moći", rekao je Oleh Naida iz Kijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masovne su proslave zabranjene zbog straha od ruskih napada.

"Svaki novi dan je novi razlog da ne odustanemo. Kroz toliko toga smo prošli da sada nemamo pravo ne doći do kraja. Što je za nas kraj rata? Prije smo govorili - mir. Sada kažemo - pobjeda", poručio je Volodimir Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
šest mjeseci invazije /

Ukrajina slavi Dan neovisnosti, ali pod policijskim satom. Zelenski upozorava na pojačane ruske napade

Image
šest mjeseci invazije /

Ukrajina slavi Dan neovisnosti, ali pod policijskim satom. Zelenski upozorava na pojačane ruske napade

Krim je bio poprište ukrajinskih raketnih napada zadnja dva tjedna. A najžešće se borbe vode u drugom najvećem ukrajinskom gradu Harkivu i u neosvojenim dijelovima Donbasa.

Zato su 31 godinu svoje neovisnosti, za koju se zapravo ponovno bore, mnogi Ukrajinci dočekali u rovovima. Tri milijarde dolara pomoći, vrijedna čestitka stiže iz SAD-a. Pomoć šalju i Nijemci. A Dan neovisnosti u Kijev je osobno došao čestitati britanski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko god rat trajao, Velika Britanija će biti uz Ukrajinu. I pomagati joj vojno, ekonomski i humanitarno", rekao je Boris Johnson.

Dok Rusi danas rutinski izvještavaju o osvojenim područjima, iznenadila je čestitka njihovog velikog saveznika, bjeloruskog predsjednika Lukašenka koji je Ukrajincima poželio mirno nebo. Zaokret i turskog predsjednika Erdogana koji je rusku aneksiju nazvao ilegalnom i poručio: Krim treba vratiti Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku su pružili brojni europski lideri, među njima i naš ministar vanjskih poslova. "Očekujemo povlačenje ruskih vojnika i priznavanje suverenosti Ukrajine", rekao je Grlić-Radman.

"Nikada vam nećemo moći uzvratiti za žrtvu koju podnosite svakoga dana. Al, možemo i hoćemo stajati uz vas", izjavila je Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat izlazi iz okvira bojišnice, nakon likvidacije kćeri ruskog ultranacionalista Aleksandra Dugina, danas je u autobombi raznesen i proruski političar. Tisuću djece je poginulo u pola godine rata u Ukrajini. Stotine tisuća ranjenika. Gotovo četiri milijuna izbjeglica.

"Mislim o toj okrutnosti, o tolikim nedužnim ljudima koji pate zbog ovog ludila. Ludila. Ludosti svih strana. Jer, rat je ludost", kazao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tom se ludilu još nikako ne nazire kraj.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo