RUSKA INVAZIJA / Šesti je dan rata, a prava bitka za grad tek počinje. Vitalij Kličko poslao poruku građanima nakon što je srušen televizijski toranj

Image
Foto: RTL Danas

Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije kaže kako bjeloruska vojska nije i neće sudjelovati u vojnoj akciji

1.3.2022.
18:39
RTL Danas
VOYO logo

Nakon jučerašnje runde pregovora, koji bi se trebali nastaviti sutra, ruska invazija ne prestaje. Najveće borbe vode su u najvećim i najvažnijim gradovima, Kijevu i Harkivu. A zbog sve većeg broja žrtava ruske poteze istraživat će i Kazneni sud u Haagu.

Sve oči su uprte u Kijev prema kojem stiže 64 kilometra duga kolona ruske vojske. Sati koji slijede mogli bi biti presudni za ovaj grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trg slobode u Harkivu ostao je u ruševinama. Rusi su pogodili zgradu regionalne Vlade, a uništena je i škola pokraj nje, ali i cijeli trg. Desetero mrtvih. Više od 70 ukrajinskih vojnika ubijeno je u napadu na vojnu bazu u Ohtirki. Šesti dan rata, a prava bitka za grad tek počinje kako se prema njemu približava 64 kilometara duga kolona ruskih oklopnjaka, koja se može vidjeti i na satelitskim snimkama.

Image
NINA HRUŠČOV /

Unuka Hruščova posramljena zbog Putinovog napada na Ukrajinu. Djed bi, kaže, s prezirom gledao napad na 'braću'

Image
NINA HRUŠČOV /

Unuka Hruščova posramljena zbog Putinovog napada na Ukrajinu. Djed bi, kaže, s prezirom gledao napad na 'braću'


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kaže da je obrana glavnog grada ključni prioritet za državu dok rusko ministarstvo obrane poručuje Kijevljanima da slijede napadi u blizini obavještajne infrastrukture, i da se evakuiraju. Među prvim metama bio je televizijski toranj. Gradonačelnik je pozvao građane da ne paničare.

"Dragi Kijevljani, Ukrajinci! Ne vjerujte dezinformacijama. Sada ih ima puno. Ne paničarite! Moramo čuvati naš grad, našu zemlju i našu budućnost", rekao je Vitalij Kličko

Za dosadašnje civilne štete, koje već istražuje Kazneni sud u Haagu, ruski ministar obrane Sergej Šojgu okrivljuje ukrajinsku stranu, i uvjerava operacija se nastavlja do ostvarenja ciljeva. "Nama je glavna stvar zaštititi Rusku Federaciju od vojne prijetnje koju predstavljaju zapadne zemlje koje pokušavaju iskoristiti ukrajinski narod u borbi protiv naše zemlje", govori. 

Ruska vojska pred vratima je grada Hersona, na jugu zemlje, a sve bliže su i Mariupolju čijim stanovnicima je poručeno da imaju 24 sata da pobjegnu. S druge strane, u Melitopolju su mještani izašli pred rusku vojsku. Pokušali su blokirati put vojsci i opremi, koja je krenula u unutrašnjost zemlje. Ukrajinska strana tvrdi da i bjeloruske snage ulaze u regiju Černihiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije kaže kako bjeloruska vojska nije i neće sudjelovati u vojnoj akciji.

S druge strane, Ukrajinci govore kako Rusi također koriste vakuumske bombe, vrlo močne i razorne, ali Ženevskom konvencijom zabranjene. Upravo u Ženevi na konferenciji o razoružanju video vezom se obratio ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov i doživio masovni bojkot delegata, koji su ispraznili dvoranu...

"Uvjeravam vas, kao odgovorni član međunarodne zajednice, posvećena obvezi ne širenja oružja za masovno uništenje, Rusija poduzima sve moguće mjere kako bi spriječila da Ukrajina dobije nuklearno oružje i odgovarajuće tehnologije", naveo je. 
Rekao je to Lavrov u trenutku dok je njegov predsjednik stavio nuklearno oružje u borbenu pripravnost. A ujedno Putin nastavlja prijetiti svima koji šalju vojnu pomoć Ukrajini oštrim odgovorom. Iz NATO-a poručuju zaštitit ćemo svaki pedalj našeg teritorija.


Jens Stoltenberg, glavni tajnik UN-a kaže da će učiniti sve potrebno kako bi zaštitili saveznike, ali neće eskalirati napetosti. "Stoga smo zadržali istu razinu pripravnosti naših nuklearnih snaga", govori.

Inače, francuski nosač zrakoplova na nuklearni pogon pristao je u glavnoj ciparskoj luci, kao dokaz moći, ali zbog, kažu, ostataka skupine Islamska država u Iraku. Rusko pak ministarstvo objavilo je video kako nova pojačanja dolaze u Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo