zovu se 'šapa' / Skupina hrabrih majki do sada je već izvukla 227 djece iz Ukrajine, te i dalje pomažu: 'Moramo izvući te anđele'

Image
Foto: Shutterstock

Pripadnice Šape ispričale su kako bi izvlačenja trajala po dva dana, često u koloni od po pet poluuništenih automobila

18.3.2022.
10:54
Shutterstock
VOYO logo

Hrabra grupa majki uspjela je spasiti čak 227 ukrajinske djece iz podruma koji su bili pod napadima ruskih tenkova. Ova tajna grupa koja se naziva 'Šapa' uspjela je, kroz niz opasnih misija, izvući prestrašenu djecu iz Kijeva i odvesti ih u sigurnost.

Prikradale su se kroz šumu prepunu ruskih vojnika i ulaze u bombardirane zgrade kako bi djecu spasile od užasa rat. U jednoj takvoj akciji, žena je vozila kroz ulicu dok su po njoj padale granate, bila je u strahu da će umrijeti, no ustrajna u tome da spasi mlade ukrajinske živote, piše Daily Mirror.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj spašene djece su siročad čiji su roditelji poginuli tijekom invazije i borbi koje se već osam godina vode u Donbasu. Grupa žena, koje se nazivaju 'Šapa', ispričale su kako su primile brojne slike i crteže djece kojima je trebala pomoć.

Šapa je spasila 116 djece iz Harkiva na istoku zemlje i 70 iz Irpina koji se nalazi sjevernozapadno od ukrajinskog glavnog grada. Nije poznato iz kojih regija dolazi 41 ukrajinsko dijete kojima je Šapa također pomogla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rusija bombardirala zgradu /

Kličko iz napadnutog Kijeva: 'Ovako izgleda Putinov rat! Tu je bio vrtić, a ovdje škola. Četvero djece je ozlijeđeno'

Image
rusija bombardirala zgradu /

Kličko iz napadnutog Kijeva: 'Ovako izgleda Putinov rat! Tu je bio vrtić, a ovdje škola. Četvero djece je ozlijeđeno'

Pripadnice Šape ispričale su kako bi izvlačenja trajala po dva dana, često u koloni od po pet poluuništenih automobila. Prva spašavanja počela su ubrzo nakon početka ruskog napada na Kijev.

Okasana, jedna od žena iz skupine Šapa opisala je spašavanja: ''Nemamo vremena za nježnosti, stavimo ih u automobile što prije možemo i vozimo izbjegavajući tenkove, tek za dva dana smo sigurni''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je vođa Šapi, 50-godišnja Ksenija i sama izvela jednu operaciju spašavanja.

''Ima još posla, još ima djece koja moraju biti spašena. Ova dva anđela trebaju biti spašena. Oni nas trebaju, pogledajte ih. Moramo ih izvući od tamo. Svakodnevno su uplašeni'', izjavila je Ksenija i pokazala fotografiju na mobitelu malenog dječaka i djevojčice koje treba izvući iz ratom pogođene Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zovemo se Šapa jer izvlačimo tu djecu u sigurnost'', pojasnila je Ksenija.

''Svatko mora dati svoj dio u ovom ratu, čini se da je svaki Ukrajinac uključen i mi smo ponosne Ukrajinke koje znamo da nas djeca trebaju. Možemo voziti, imamo kontakte i poznajemo ulice, pa zašto ne bi pomogle mi žene? Muškarci se bore i tako prkose Rusiji, pa tako i mi'', zaključila je Ksenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo