VRAĆANJE TERITORIJA / Snažna ukrajinska protuofenziva, obratio se Zelenski: 'Ako žele preživjeti, vrijeme je da ruska vojska pobjegne'

Image
Foto: Profimedia

Ukrajinske snage zauzele su četiri sela u blizini grada Hersona nakon što su probile crtu bojišnice na tri mjesta

30.8.2022.
7:46
Profimedia
VOYO logo

Dugo očekivana protuofenziva ukrajinskih snaga započela je u južnoj regiji Herson, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je: "Ako žele preživjeti, vrijeme je da ruska vojska pobjegne", prenosi The Guardian.

Savjetnik Zelenskog Oleksij Arestovič kazao je da su ukrajinske trupe probile rusku obranu u nekoliko područja bojišnice u blizini grada Hersona te da su granatirale i trajekte koje Moskva koristi za opskrbu okupiranog teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenski je kazao da će ruske okupatore izbaciti do ukrajinske granice te da će oni koji se predaju biti tretirani prema Ženevskim konvencijama.

"Ako me ne poslušaju, obračunat će se s našim braniteljima, koji neće stati dok ne oslobode sve što pripada Ukrajini", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
vraćanje juga zemlje /

Konačno krenula očekivana protuofenziva: Ukrajinci tvrde da su probili prvu crtu ruske obrane u Hersonu

Image
vraćanje juga zemlje /

Konačno krenula očekivana protuofenziva: Ukrajinci tvrde da su probili prvu crtu ruske obrane u Hersonu

"Vratit će Harkovsku regiju, Lugansku regiju, Donjecku regiju, Zaporišku regiju, Hersonsku regiju, Krim… To će se dogoditi", kazao je Zelenski.

Ukrajinske snage zauzele su četiri sela u blizini grada Hersona nakon što su probile crtu bojišnice na tri mjesta, izvijestio je CNN pozivajući se na ukrajinski vojni izvor, a glavna "meta" bio je Herson. Operacija je započela teškim granatiranjem ruskih položaja i pozadine, natjeravši ruske snage u bijeg, rekao je izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski raketni udari ostavili su grad Novu Kahovku, mjesto pod pod ruskom okupacijom istočno od grada Hersona, bez vode i struje, rekli su dužnosnici lokalnih vlasti, koje je postavila Moskva.

Kako piše The Guardian, izvještaji s bojnog polja nisu se mogli neovisno provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci probili prvu liniju obrane

Glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva, Natalija Humenjuk, u ponedjeljak je potvrdila je da je započela protuofenziva u pokrajini Herson nakon što se na internetu proširila video snimka koja navodno prikazuje vojnika iz separatističke samoproglašene tzv. Donjecke Narodne Republike, te je kazala da su ukrajinske snage probile prvu liniju obrane.

Humenjuk je odbila otkriti detalje, rekavši da su ruske snage na jugu i dalje "prilično moćne" i da je za operaciju potrebna "tišina" jer bi medijska pozornost mogla utjecati na rezultate. Njezine se tvrdnje također nisu mogle neovisno potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvala je lokalno stanovništvo da hitno ode ili potraži sklonište te je kazala da su ruske snage jake i da je, iako je moral u njihovim redovima nizak, "prerano za opuštanje".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak, upozorio je političare, stručnjake i kreatore javnog mnijenja da ne spekuliraju o napretku vojne operacije prije nego što ukrajinsko Ministarstvo obrane i vojska daju službene izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razumijem naše želje i snove… Ali rat nije 'sadržaj'. Filtrirajmo informacije i radimo profesionalno iz poštovanja prema našim braniteljima", napisao je na Telegramu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo