bitka za zaporižje / Šojgu: 'Ovo što Ukrajina radi je nuklearni terorizam. Nemamo teško oružje u elektrani'

Image
Foto: AP

Kijev stvara realnu prijetnju od nuklearne katastrofe, tvrdi rusko ministarstvo obrane

2.9.2022.
12:20
AP
VOYO logo

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je u petak da ukrajinsko granatiranje nuklearne elektrane Zaporižja povećava rizik od nuklearne katastrofe u Europi.

Šojgu je optužio Ukrajinu za "nuklearni terorizam" i odbacio tvrdnje Kijeva i zapada da je Rusija dopremila teško naoružanje u najveću europsku nuklearku na jugu Ukrajine koja je od ožujka pod ruskom kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo teško oružja u elektrani ili u okolici. Nadam se da će se Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u to uvjeriti", rekao je Šojgu u izjavi koju je objavilo ministarstvo obrane.

Dodao je da Kijev "stvara realnu prijetnju od nuklearne katastrofe" i da napada elektranu oružjem koje mu je dostavio Zapad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da je Ukrajina ispalila 120 granata i izvela napade sa 16 dronova kamikaza u posljednjih šest tjedana.

"To nije ništa drugo nego nuklearni terorizam", rekao je Šojgu koji je optužio SAD i EU da "ohrabruju takve "bezobzirne akcije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor IAEA-e Rafael Grossi najavio je da članovi misije zadužene za inspekciju ostaju u Zaporižji koju su u četvrtak pregledali.

Inspekcija nuklearke, obavljena u nazočnosti direktora Grossija, napeto se očekivala nakon tjedana bombardiranja koja su pobudila strahovanja od nuklearne katastrofe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija, čije snagu okupiraju od ožujka tu najveću nuklearnu elektranu u Europi, te Ukrajina međusobno se optužuju za ta bombardiranja.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo