'nemarni i opušteni' / Šok i nevjerica nakon ruskog napuštanja Černobila: 'Otišli su u Crvenu šumu i donijeli radioaktivni materijal na cipelama'

Image
Foto: Shutterstock

Opsada Černobila trajala je mjesec dana, a smatra se da je su ruski vojnici većinu vremena provodili u kontaminiranim područjima

9.4.2022.
17:50
Shutterstock
VOYO logo

Razine radijacije u Černobilu sada su veće od normalne. To je potvrdio i iznenadni zvučni signal mjerača radijacije koji je pištanjem ispunio prostoriju u koju je ušao ukrajinski vojnik. Upravo su ondje ruski vojnici živjeli u nuklearnoj elektrani u Černobilu.

Iako u prostoriji nema vidljive prisutnosti izvora radioaktivnog materijala, ukrajinski dužnosnici kažu da radijacija dolazi od malih čestica i prašine koje su vojnici unijeli u zgradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otišli su u Crvenu šumu i donijeli radioaktivni materijal sa sobom na cipelama. Druga mjesta su u redu, ali radijacija se ovdje povećala, jer su ovdje živjeli", objašnjava vojnik Ihor Ugolkov za CNN.

Ta je televizija dobila ekskluzivni pristup elektrani po prvi put nakon što je ponovno došla pod ukrajinsku kontrolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski dužnosnici u elektrani objašnjavaju da su razine unutar prostorija koje koriste ruski vojnici samo malo iznad onoga što Svjetska nuklearna udruga opisuje kao prirodno zračenje. Jednokratni kontakt ne bi bio opasan, ali bi kontinuirano izlaganje predstavljalo opasnost po zdravlje.

"Išli su posvuda, a sa sobom su odnijeli radioaktivnu prašinu [kada su otišli]", dodaje Ugolkov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živjeli u radijaciji 50 puta većoj od normalne

Upravo zbog toga su Ukrajinci optužili Ruse za opušteno i nemarno ponašanje tijekom kontrole lokacije nuklearne katastrofe 1986. godine. Područje oko Černobila, odnosno Crvena šuma, još uvijek je nuklearno najkontaminirano područje na planetu, s većinom radioaktivnih čestica prisutnih u tlu.

Image
rusi nisu informirani /

Nadzornik u Černobilu o danima okupacije: 'Malo je falilo da radioaktivni materijal bude oslobođen. Rusima smo zato krali gorivo'

Image
rusi nisu informirani /

Nadzornik u Černobilu o danima okupacije: 'Malo je falilo da radioaktivni materijal bude oslobođen. Rusima smo zato krali gorivo'

Ukrajinski dužnosnici objavili su snimku dronom na kojoj je vidljivo, kako kažu, da su vojnici na tom području iskopali rovove, a koje je posebno radioaktivno. Na sigurnoj lokaciji, na rubovima tog područja, CNN je vidio rusku vojnu kutiju za ručak koja je pokazivala razine radijacije 50 puta iznad prirodnih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opsada Černobila trajala je mjesec dana, a smatra se da su većinu vremena provodili u kontaminiranim područjima.

"To je stvarno suludo. Stvarno nemam pojma zašto su to učinili, zašto su išli u Crvenu šumu. Ali možemo vidjeti da su ušli tamo. Vojnici su otišli tamo, vratili se ovamo i razina radijacije se povećala", rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko za CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako černobilska elektrana više nije aktivna, sarkofag iznad reaktora koji je eksplodirao prije gotovo 36 godina potrebno je održavati kako bi se izbjeglo daljnje curenje radijacije. Postoji i znatna količina potrošenog nuklearnog goriva o kojem se treba brinuti.

"Taj sarkofag bi trebao imati struju, trebao bi imati ventilacijski sustav i tako dalje. Iako to nismo mogli kontrolirati, mi smo odgovorni, Ukrajina je odgovorna za sigurnost, naravno, to je prijetnja", nastavlja Galuščenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terorizirali osoblje elektrane

Dio te prijetnje dolazi i od načina na koji su ruski vojnici postupali prema zaposlenicima odgovornima odgovorni za održavanje nuklearnih postrojenja.

"Naše osoblje je bilo ovdje od prvog dana okupacije, a imali su mogućnost zamjene tek mjesec dana kasnije. Kada su ljudi fizički i moralno iscrpljeni, kada vam prijeti oružje, onda je to stvarno jako težak posao", govori Galuščenko za CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volodimir Falšovnik, voditelj smjene u Černobilu, u elektranu se vratio 20. ožujka, kada je ruska vojska dopustila umornom osoblju da se izmjenjuje s kolegama iz obližnjeg grada Slavutiča, gdje žive mnogi radnici elektrane.

Kaže da je osoblje radilo pod ogromnim pritiskom, ne samo zbog onoga što se događalo u Černobilu već i zbog vijesti koje su primali iz vanjskog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počeli su nam se javljati rođaci i pričati da se juriša na grad, da ima ranjenih i mrtvih. Pitali smo Ruse što se događa, a oni su rekli da tamo nema ruskih vojnika, ali smo i dalje slušali priče da je bilo granatiranja", rekao je Falšovnik, optuživši također ruske vojnike da su opljačkali elektranu.

"Poslali su osoblje iz Rosatoma, Ruske nuklearne agencije, da nas prati. U njihovoj pratnji smo obilazili skladišta. Stalno su pljačkali ta skladišta", dodaje Falšovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici opisuju da je rad u takvim uvjetima bio intenzivan, ali ništa u usporedbi s onim što je trpjelo zaštitno osoblje.

Opljačkali su što su stigli

Ukrajinski je ministar unutarnjih poslova objavio da je 169 vojnika ukrajinske Nacionalne garde, koji su čuvali postrojenje, bilo zatvoreno u podzemnom nuklearnom bunkeru iz doba hladnog rata, natrpano u skučene prostorije bez pristupa prirodnom svjetlu, svježem zraku ili komunikaciji s vanjskim svijetom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje su držani 30 dana bez dovoljno svjetla i hrane. Nije im bilo dopušteno izaći. Posljednjeg dana odvedeni su odavde u nepoznatom pravcu", kaže Denis Monastirskij.

Ministar je dodao i da vjeruje da su muškarci odvedeni u Rusiju, preko Bjelorusije, kao ratni zarobljenici, ali to ne može tvrditi sa sigurnošću: "Danas, nažalost, ne znamo ništa o njihovoj sudbini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CNN je dobio pristup bunkeru i drugim mjestima u kojima su obično djelatnici elektrane. Ukrajinski dužnosnici tvrde da su ih ruski vojnici opljačkali. Odjeća, higijenske potrepštine i druge osobne stvari bili su razbacani po podu.

"Ruska vojska je prošla kroz svu ukrajinsku odjeću, osobne stvari, poput pasa, vjerojatno u potrazi za novcem, dragocjenostima, prijenosnim računalima. Ovdje se dogodila pljačka. Ruska vojska je ukrala računala i opremu", nastavlja Monastirskij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva šuti

O događajima u Černobilu, Moskva uglavnom šuti. Posljednji je put rusko ministarstvo obrane spomenulo elektranu 26. veljače, kada su potvrdili da je okupirana, tvrdeći da je sigurnost energetskih jedinica, sarkofaga i skladišta za potrošeno nuklearno gorivo osigurana.

Ukrajinski dužnosnici kažu kako ponašanje ruske vojske i postupanje s ukrajinskim osobljem u elektrani u Černobilu pokazuje koliku opasnost predstavlja invazija, jer ruska vojska preuzima kontrolu nad nuklearnim postrojenjima u drugim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ugašene reaktore u Černobilu, Ukrajina ima četiri aktivne nuklearne elektrane, uključujući najveću u Europi, onu u Zaporožju. Ruska vojska zauzela je taj objekt početkom ožujka, kada je preuzela kontrolu nad cijelim područjem, granatirajući pritom neke od zgrada oko elektrane.

"Situacija tamo je također užasna, posebno uzimajući u obzir način na koji su zauzeli Zaporožje jer su pucali na elektranu iz teškog naoružanja. To je čin nuklearnog terorizma", kaže ministar energetike Galuščenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što je Ukrajina ponovno preuzela kontrolu nad Černobilom, ukrajinski dužnosnici strahuju da bi se ruski vojnici mogli pokušati vratiti.

"Moramo biti spremni za novi napad na nuklearnu elektranu u svakom trenutku. Iskoristit ćemo najbolja svjetska iskustva kako bismo osigurali da stanica bude zaštićena jer je granica udaljena samo nekoliko desetaka kilometara", rekao je ministar unutarnjih poslova Monastirskij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što smo vidjeli u Černobilu živopisan je primjer sramotnog postupanja u nuklearnom postrojenju. Odgovornost je ne samo Ukrajine već i cijelog svijeta da elektrane budu sigurne. Cijeli svijet je uživo gledao kako tenkovi pucaju na nuklearne elektrane u Zaporižji. Ovo se nikad ne smije ponoviti", dodao je ministar.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo