Rupa preko Mađarske do Zagreba / Stigli američki F-16 da nas brane kad ne možemo sami. Ministar tek proučava sporazum s Mađarskom iz 2019. o zaštiti

Na plesu američki lovci i zapovjednik baze iz Aviana. Ukrajinci ističu da dron koji je pao na Jarun, nije njihov i kao da se čude kako je nitko nije vidio, uništio...

17.3.2022.
18:30
VOYO logo

Šest tona teška letjelica koja je prije tjedan dana pala usred Zagreba nije naša - odgovorio je to ukrajinski ministar obrane na vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta.

Njegov kolega Mario Banožić ponavlja da je na letjelici bila bomba ali ne želi otkriti kakva jer, kaže, istraga traje. A ne zna ni zna kakav to sporazum o zaštiti neba Hrvatska s Mađarima ima još od 2019. Goran Latković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parkirani jedan do drugog, hrvatski MIG-ovi i američki F16. Nakon održane vježbe, u posjet na Pleso stigli su ministar obrane i zapovjednik 31. borbenog krila iz NATO baze u talijanskom Avianu.

"Stojimo i letimo zajedno kao NATO partneri", kazao je brigadni general Jason Bailey.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zraku se uvježbavalo i presretanje, to bi moglo pomoći u slučaju ponovnog nenadanog dolaska bespilotne letjelice. Ukrajinski ministar obrane danas tvrdi, letjelica koja je prije tjedan dana pala na Jarunu nije naša!

Ministar obrane Oleksij Reznikov: "Bespilotna letjelica je preletjela preko nekoliko zemalja. Niste li ju vidjeli? Zašto ju niste uništili? Moram pitati, možete li uopće zaštititi svoj vlastiti zračni prostor?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reznikov je dodao i da se često čuje sa svojim kolegom Mariom Banožićem, od kojeg smo čuli da je Hrvatska od Ukrajine zatražila dokumentaciju o ovom tipu letjelice:

"I ono što je ministar rekao, to mi uporno pokušavamo saznati. Definitivno je da je dron došao s ukrajinskog teritorija. Kome je pripadao i zašto je lansiran, to je ono što treba utvrditi istraga."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su iz MORH-a ovih dana puštali različite informacije vezane uz istragu, ministar danas nije htio reći koji je tip bombe bio na letjelici. Premijer je iznio scenarije od kojih bi se jedan trebao ispostaviti točnim:

"Jedan je da je došlo do pogreške, dva da je došlo do sabotaže ili tri da je postojala namjera. To još u ovom trenutku ne možemo sa stopostotnom sigurnošću tvrditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO je zbog ovog događaja promijenio protokol, pa članice sada moraju reagirati i na najmanji odraz na radaru. Ministar Banožić se pohvalio da dogovara zaštitu neba s kolegama:

"Ono o čemu razgovaram je airpolicing noću. Razgovaram s Mađarima, a razgovarat ću i s ostalim saveznicima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2019. Hrvatska s Mađarima ima sporazum po kojem oni, u slučaju potrebe, nadziru naš zračni prostor. Jesu li trebali reagirati u slučaju ove letjelice? Ne zna ni ministar obrane:

"Sporazum je jedna od tema koje će se proučiti i koje su njegove pravne obveze, a kad budem imao ta saznanja, ću vam dati odgovor."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara da sporazum iz 2019. nije donesen prije nekoliko dana i da je detalje već trebao znati, odgovorio je:

"Da. Ja nisam proučavao sporazum iz 2019. nego sam rješavao prostor na koji način pokriti svaku sekundu hrvatskog prostora od onog tragičnog događaja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pada letjelice prošlo je dovoljno vremena da se taj sporazum i prouči.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo