iz svijeta i europe / Nižu se reakcije na Putinovu mobilizaciju: 'Tiranin je pokrenuo procese koji će ga pokopati u njegovoj zemlji'

Image
Foto: AP

Papa Franjo je osudio 'divljaštvo, monstruoznosti i torturu' koja se odvija u Ukrajini

21.9.2022.
14:16
AP
VOYO logo

Ruski je predsjednik Vladimir Putin danas je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju. Rusija, stoga, odmah započinje s mobilizacijom 300.000 pričuvnika. Putin je jutros u svom obraćanju kazao kako je cilj zapada uništiti Rusiju te da Zapad nastavlja s mržnjom prema Rusima. Isto tako je istaknuo da Zapad pokazuje da ne želi mir između Ukrajine i Rusiji te da Zapad ucjenjuje Rusiju. Putin je upozorio one koji provode, kako je kazao, nuklearnu ucjenu protiv Ruske Federacije da bi im se to moglo obiti o glavu.

Brojni su svjetski čelnici i državnici reagirali i osudili Putinove današnje zabrinjavajuće izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da će Rusija pokušati uništiti Ukrajinu i promijeniti njezine granice, prenosi The Guardian.

"Učinit ćemo sve što možemo s našim saveznicima kako bi NATO još više podupro Ukrajinu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finski ministar obrane, Antti Kaikkonen, rekao je da zemlja pomno prati situaciju u susjednoj Rusiji.

"Što se tiče finskog okruženja, mogu reći da je vojna situacija stabilna i mirna", rekao je Kaikkonen. Dodao je da su njihove obrambene snage dobro pripremljene te da se situacija pažljivo prati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SERGEJ MARKOV /

Bivši Putinov savjetnik: 'Ova tri čelnika su kriva za rat u Ukrajini. Lansiranje nuklearke na London? Moguće je'

Image
SERGEJ MARKOV /

Bivši Putinov savjetnik: 'Ova tri čelnika su kriva za rat u Ukrajini. Lansiranje nuklearke na London? Moguće je'

'Putin nije zainteresiran za mir'

Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano, poručio je da Putin nije zainteresiran za mir te da je to znak njegovog očaja.

"Ruska mobilizacija pokazuje da Putin nije zainteresiran za mir, nego za nastavak svog destruktivnog rata. To signalizira i da je očajan", izjavio je Stano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava ruskog predsjednika o djelomičnoj mobilizaciji "pokrenula je procese koji će ga pokopati", rekao je gradonačelnik Kijeva.

"Mobilizacija koju je objavio Putin i nuklearne prijetnje neće pomoći agresoru u njegovoj potrazi za osvajanjem i uništenjem Ukrajine i Ukrajinaca. Tiranin je konačno pokrenuo procese koji će ga pokopati u njegovoj zemlji ", rekao je Vitalij Kličko na svom službenom Telegram kanalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu situaciju prokomentirao je i njemački kancelar Olaf Scholz.

"Ovaj potez se jedino može protumačiti kao reakcija na to da ruski napad na Ukrajinu ne protječe kako to očekuje Moskva. Ovo je jasan pokazatelj da je Ukrajina uspješna kad je u pitanju obrana vlastitog integriteta i suvereniteta i to, između ostalog, i zbog ogromne pomoći mnogih zemalja, posebice Njemačke", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U ovom ratu postoji samo jedan agresor, Rusija, i jedna napadnuta zemlja, Ukrajina'

Estonska premijerka Kaja Kallas koja je poznata kao jedna od žešćih Putinovih protivnika pozvala je Zapad da se ne pokoleba pred Putinovom nuklearnom ucjenom.

"Ovo je prvi put da se vrh Kremlja oglasio nakon protuofenzive Ukrajine. Moraju pokazati da preuzimaju inicijativu. Ako Rusija ne može pobijediti konvencionalnim putem, prijete nuklearnim oružjem i traže načine da pokažu političku pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govor predsjednika Putina trebao je prestrašiti međunarodnu zajednicu. Što se tiče nuklearnih prijetnji, cilj je isti kao i do sada - raspirivanje straha i teroriziranje šire javnosti. Kremlj ucjenjuje međunarodnu zajednicu i želi nas prestrašiti i odvratiti od pomoći Ukrajini. Europa se neće umoriti; nastavit ćemo braniti i podupirati načela europske sigurnosti i međunarodnog prava.

NATO je obrambeni savez i nuklearni savez. Za razliku od Rusije, mi ne prijetimo svijetu nuklearnom katastrofom. Prijetnje nuklearkama spadaju u arsenal države parije. To je potpuno neodgovorno i nedopustivo", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je prokomentirala si glasnogovornica britanske premijerke.

"Putinov jutrošnji govor i njegov potez da mobilizira rusko stanovništvo jasno su priznanje da njegova invazija ne uspijeva. Ujedinjeno Kraljevstvo uz naše međunarodne partnere ujedinjeno osuđuje postupke ruske vlade. Nastavit ćemo podržavati ukrajinsku vladu suočenu s ovim napadom na njihov suverenitet", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel je na Twitteru napisao: "U ovom ratu postoji samo jedan agresor, Rusija, i jedna napadnuta zemlja, Ukrajina."

"Potpora EU Ukrajini ostat će postojana", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti'

Američka veleposlanica u Kijevu opisala je najavu Vladimira Putina kao znak neuspjeha i obećao da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati ukrajinski otpor ruskoj agresiji.

"Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti, ruskog neuspjeha", tvitala je veleposlanica Bridget A. Brink, samo nekoliko minuta nakon što je počelo emitiranje govora ruskog čelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko polaganje prava na navodno aneksirani ukrajinski teritorij i nastavit ćemo stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", dodaje Brink.

Ministar obrane Litve Arvydas Anušauskas rekao je da će zemlja staviti svoje snage za brzo djelovanje u stanje visoke pripravnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da će se ruska vojna mobilizacija također odvijati u blizini naših granica (Kalinjingradska regija), Litavske snage za brzo reagiranje stavljaju se u stanje visoke pripravnosti kako bi spriječile bilo kakvu provokaciju Rusije", objavio je.

Latvija koja graniči s Rusijom rekla je da neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji bježi od moskovske mobilizacije trupa. Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics objavio je to na Twitteru, navodeći zabrinutost za sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirao je i Papa Franjo. Rekao je jutros da je Ukrajina "mučenička", nakon što je Vladimir Putin potvrdio da će ruske rezerve biti mobilizirane danas. Nije imenovao Putina ili Rusiju, ali je osudio "divljaštvo, monstruoznosti i torturu" koja se odvija u Ukrajini.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve strane da se uključe u dijalog i konzultacije i pronađu način za rješavanje sigurnosnih problema svih strana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin optužio Zapad na ono što je opisao kao "nuklearnu ucjenu". Reuters izvještava da je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao da je kinesko stajalište o Ukrajini dosljedno i jasno na redovnom brifingu za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo