iznenadni posjet / Što je Johnson radio kod Zelenskog? 'Ukrajinska vojska radi najveći podvig 21. stoljeća'

Image
Foto: AP

Johnson nije jedini čelnik koji je danas posjetio Zelenskog. Ranije tijekom dana ukrajinski je predsjednik u Kijevu razgovarao s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom

9.4.2022.
21:00
AP
VOYO logo

Britanski premijer Boris Johnson posjetio je danas Kijev gdje je održao iznenadni sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ponudio mu novu financijsku i vojnu pomoć. 

Johnson je posljednji u nizu stranih čelnika koji su posjetili Kijev nakon što je ta regija postala sigurnija, odnosno nakon što su se ruske snage povukle s područja sjeverno od grada prije nešto više od tjedan dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas sam se sastao sa svojim prijateljem, predsjednikom Zelenskim, u Kijevu da bismo zajedno pokazali nepokolebljivu potporu ukrajinskom narodu", napisao je Boris Johnson na Twitteru nakon sastanka.

Johnson se obvezao da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrodske rakete. Odao je počast ukrajinskoj vojsci za "najveći podvig 21. stoljeća", koji je omogućio poraz "monstruoznih Putinovih nakana", stoji u priopćenju Downing Streeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj posjet je izraz odlučne, snažne i stalne britanske potpore Ukrajini. Cijenimo to i uvijek ćemo pamtiti", objavio je Zelenskij u priopćenju.

Johnson nije jedini čelnik koji je danas posjetio Zelenskog. Ranije tijekom dana ukrajinski je predsjednik u Kijevu razgovarao s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorio je da, premda je vojna prijetnja Kijevu smanjena, ona raste na istoku zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
45. dan invazije /

Horori rata: Stižu svjedočanstva preživjelih napad na željezničku stanicu, kod Kijeva nova masovna grobnica

Image
45. dan invazije /

Horori rata: Stižu svjedočanstva preživjelih napad na željezničku stanicu, kod Kijeva nova masovna grobnica

"Ruske snage gomilaju se na istoku Ukrajine", rekao je Zelenski. "Ovo će biti teška bitka, no mi vjerujemo u ovu borbu i u svoju pobjedu. Spremni smo se istodobno boriti i tražiti diplomatske načine koji će omogućiti da okončamo ovaj rat", dodao je.

Johnson i Nehammer u Kijev su stigli dan nakon predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. Ona je u subotu rekla da će Europska komisija zajamčiti milijardu eura koji su namijenjeni Ukrajini i zemljama u koje stižu izbjeglice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjeti stranih čelnika i najava Italije o ponovnom otvaranju veleposlanstva u Kijevu kasnije u travnju novi su znakovi da se grad postupno vraća u relativnu normalu. U Kijev su se počeli vraćati i neki Ukrajinci, a postupno se ponovno otvaraju kafići i restorani.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo