napeta situacija / Što se to događa u Moldaviji? 'Na južnoj i zapadnoj granici uočena vojna kretanja'

Image
Foto: Shutterstock

Ministar je priznao da su pridnjestrovske vlasti zabrinute

30.6.2022.
16:27
Shutterstock
VOYO logo

Vlasti samoproglašene republike unutar Moldavije pomno prate situaciju u blizini svoje južne i zapadne granice. U Pridnjestrovlju, dijelu teritorija Moldavije smještenom uz lijevu obalu Dnjestra, primijećena su određena vojna djelovanja, kazao je ministar vanjskih poslova nepriznate republike Vitalij Ignatijev.

Riječ je o području u kojem većinom žive Rusi i Ukrajinci. Vlast na ovom području obnaša samoproglašena Pridnjestrovska Moldavska Republika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratimo situaciju. Pažljivo radimo na cijelom perimetru granice s Ukrajinom, pratimo i procese na zapadnoj granici Pridnjestrovlja, s moldavske strane. Naravno, uočavamo određena vojna kretanja, koncentraciju pojedinih postrojbi. Radi se na maksimalnoj sigurnosti, zaštiti interesa naše države, naših građana", rekao je Ignatijev.

Prema riječima ministra, Tiraspol, glavni grad separatističke oblasti Pridnjestrovlja, spreman je za sve scenarije, piše TASS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ne bismo željeli nikakve provokacije protiv Pridnjestrovlja", naglasio je Ignatijev.

Već je bilo terorističkih napada

Ministar je podsjetio da je u travnju skupina od 25-30 ljudi postavila oko 200 kilograma eksploziva s ciljem dizanja u zrak antena radio-TV centra Mayak u Pridnjestrovlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znamo tko se spremao, kakav je bio put ovog drona i tko je uključen u ovakvu akciju, jer tragovi vode do poligona Yavorovo u zapadnoj Ukrajini'', kazao je Ignatiev.

Istaknuo je i da su pridnjestrovske vlasti zabrinute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem travnja dogodio se niz terorističkih napada u Pridnjestrovlju: granatirano je Ministarstvo državne sigurnosti iz bacača granata, a dignute su u zrak antene jednog od najvećih radio-televizijskih centara u regiji. Napadnuto je i vojno uzletište kod Tiraspola i skladište oružja kod sela Kolbasna, gdje je bilo pohranjeno oko 20.000 tona streljiva nakon povlačenja sovjetskih trupa. Objekt čuva Operativna skupina ruskih snaga.

Image
crno more /

Rusi se u 'znak dobre volje' povukli sa Zmijskog otoka: 'Ovime će se zaustaviti špekulacije...'

Image
crno more /

Rusi se u 'znak dobre volje' povukli sa Zmijskog otoka: 'Ovime će se zaustaviti špekulacije...'

Sabotaža s ukrajinske strane?

Predsjednik Pridnjestrovlja Vadim Krasnoselski rekao je da je sabotaža organizirana s ukrajinskog teritorija. Prema njegovim riječima, zaposlenici moldavskih tajnih službi bili su uključeni u pokušaj paljenja vojnog ureda u Tiraspolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon terorističkih napada uvedena je najviša razina terorističke prijetnje u regiji te su postavljene pojačane kontrolne točke na prilazima gradovima. Pridnjestrovske su vlasti u više navrata izjavile da moldavske vlasti ne surađuju u istrazi ovih terorističkih napada, iako im je pridnjestrovska strana dostavila relevantne materijale. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 27. lipnja izjavio da je spreman ''snažno'' odgovoriti na hipotetičku prijetnju iz Pridnjestrovlja.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo