tijela civila posvuda / Svijet užasnut zločinima u Buči i Irpinu: 'Dio arsenala su silovanja žena pred djecom'. Ukrajinci poručili: 'Gori su od ISIL-a'

Image
Foto: ap

Ruska vojska u povlačenju sije za sobom smrt. Tijela mrtvih svuda naokolo. Čelnici EU poručuju: 'To je genocid, odgovarat ćete'

3.4.2022.
15:01
ap
VOYO logo

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen užasnuta je neizrecivim užasima u područjima povlačenja ruske vojske.

"Hitno je potrebna neovisna istraga. Počinitelji ratnih zločina moraju odgovarati", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I šefica britanske diplomacije Liz Truss rekla je da se neselektivni napadi ruskih snaga na ukrajinske civile trebaju se istraživati kao ratni zločini, nazivajući djelima u Irpinu i Buči užasavajućim. Obeća je punu podršku u istrazi Međunarodnog kaznenog suda.

"Nećemo dopustiti Rusiji da prikrije svoju umiješanost u ove zločine kroz cinično dezinformiranje. Pobrinut ćemo se da realnost ruskih djelovanja izađe na svjetlo dana", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska veleposlanica u Ukrajini, Melinda Simmons, ustvrdila je da je silovanje "dio arsenala"' Rusije, iako još uvijek nisu poznati svi razmjeri tog zločina na terenu.

Image
danak rata /

Potpredsjednica ukrajinske vlade tvrdi: 'Rusi su oteli 11 gradonačelnika i šefova lokalnih uprava'

Image
danak rata /

Potpredsjednica ukrajinske vlade tvrdi: 'Rusi su oteli 11 gradonačelnika i šefova lokalnih uprava'

"Žene silovane pred svojom djecom, djevojke pred svojim obiteljima, kao promišljen akt podjarmljivanja. Silovanje je ratni zločin', dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slike obilaze užasavajuće slike mrtvih ljudi po cestama, u poljima, razbacana svuda naokolo. Neka su samo na pola prekrivena zemljom, mnoga su nagorena. 

Reakcije svijeta pljušte na sve strane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da ruske trupe u povlačenju s okupiranih područja ubijaju civile 'samo zato što su razbješnjeni i žele ubijati' rekavši da je Rusija "gora od ISIL-a" i da bi se počinjeni ratni zločini mogli kvalificirati kao genocid.

Istovremeno su ukrajinske vlasti danas izvijestile da je 11 gradonačelnika i čelnika lokalnih zajednica oteto i da su u ruskom zarobljeništvu. Među njima su čelnici lokalnih zajednica Kijeva, Hersona, Harkiva, Zaporožja, Mikolajeva i Donecka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno Ukrajinci javljaju kako će danas ponovno, s pripadnicima Crvenog križa pokušati evakuirati ljude iz opkoljenoga Mariupolja.

"Sedam autobusa pokušat će se približiti Mariupolju", objavila je Irina Vereščuk. Autobuse bi pratili pripadnici Crvenog križa. Procjenjuje se da u tom gradu ima još oko 100.000 stanovnika. Do sad je bilo nekoliko neuspjelih pokušaja evakuacije, a grad je i dalje bez vode, struje, hrane i lijekova. U potpunoj je humanitarnoj katastrofi i odsječen od vanjskog svijeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I predsjednik Vijeća EU Charles Michel prizore u Buči nazvao je masakrom. Rusi su se povukli otamo sijući smrt za sobom među civilima. I on je najavio nove sankcije kao odgovor Rusiji i poručio da će pomoći u nastojanjima da se prikupe dokazi za međunarodni kazneni sud. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo