Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
A ANDRIJOM JARKOM

Tabak za RTL: 'Ukrajincima preostaje ući u Černobil. Belgorod? Priznavanje je formalnost. Mogu samo uključiti...

Tvrdi kako Rusi trebaju komponentne sa zapada i spekulira se da je manja žestina ruskih udara imala veze s takvim nedostacima

RTL Danas/ 2.4.2022. u 18:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Andrija Jarak razgovarao je s RTL-ovim vojnim analitičarom i suradnikom portala Obris, Igorom Tabakom.

Protumačio je pregrupiranje ruskih snaga te znače li novi ciljevi da su definitivno odustali od osvajanja Kijeva. "Izgleda da jesu. Ovo je povlačenje temeljitije nego se činilo na prvi pogled. Zadnjih dana su pustili razna mjesta na zapadu za koja su se grčevito borili. Ukrajincima preostaje ući u Černobil i cijela strana ruskog napredovanja je otišla. Miniranje je mjera usporavanja ukrajinskog napredovanja, ali Ukrajinci imaju razne bizarne probleme. Recimo, zadobivena je cijela tvornica slatkiša pa Ukrajinci razmišljaju jesu li otrovani ili ne", navodi.

Upitan jesu li Ukrajinci raketirali ruski grad Belgorod te ako jesu, zašto to ne žele priznati govori kako je Belgorod iznimno bitno rusko sjedište jer je najbliže takvo. 

"Priznavanje je formalnost, ako je priznavanjem cilj postignut onda je svejedeno. Ukrajincima je svejedno, ako uspori rusko napredvanje, to im je super. Kad bi se to priznalo ne bi se ništa dobilo osim što bi Lukašenko bio doveden u dilemu da se uključi", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
ZELENSKI NA SASTANKU

Ukrajina mjesečno troši do 10 milijardi dolara na rat, kažu. Unatoč napadu, na rasporedu porezna reforma

Širi li se sukob i na Moldaviju, govori da je ta opcija danas manja nego prije par tjedana. "U tom odmetnutom dijelu Moldove, Rusi imaju takozvane mirotvorce s nešto opreme. U zaleđu Odese, mala jedinica nije prijetnja za sebe, da je uspio kopneni proboj do Odese tada bi bili dovoljna snaga za zaskočiti Ukrajincima dodatno na leđa.  Ostala napredovanja nisu uspjela pa su ostali izgubljeni u prostoru i vremenu", navodi.

Rusi bi uskoro mogli ostati bez ključne municije jer su komponente za rakete i tenkovske motore, čak i zrakoplove kupovali od Ukrajine. Tabak govori da je to vijest stara par godina. "Zadnjih godina Rusi se grčevito trude nadomjestiti komponente. Ovi naši helikopteri remontirani u Rusiji, za razliku od ukrajinskih remonta sad su dobili lošije motore jer su nadomjestak i to manje kvalitetan nadomjestak", ističe. 

Upravo se čita

Tvrdi kako Rusi trebaju komponentne sa zapada i spekulira se da je manja žestina ruskih udara imala veze s takvim nedostacima. A sada se, navodi, vidi korištenje mornaričkih napada na kopno.

Naposljetku zaključio je i kako se Mariupolj i dalje drži. "Izuzetno je malo vijesti iz tog dijela. Svako malo se govori o nastavku gradskih borbi i da ako Rusi nastoje ispresijecati napad na nekoliko manjih dijelova, ako im to uspije to je problem", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL Danas/ 2.4.2022. u 18:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba