Gordan Akrap / Tko je kriv za eksplozije na Baltiku? Stručnjak za RTL: 'Nikakva grupa ili pojedinac. Iza ovoga stoji država'

Image
Foto: AP Photo/RTL Danas

'Za ovo treba imati posebno stručna znanja, treba imati tehničku i tehnološku opremu kao i mogućnost da se spusti na te prostore, da se izvede napad'

28.9.2022.
21:01
AP Photo/RTL Danas
VOYO logo

Kada je riječ o curenju plina u Sjevernom toku, zasad sve upućuje na sabotažu. Tko stoji iza svega pitali smo stručnjaka za informacijske znanosti i sigurnost s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, Gordana Akrapa.

"To je sabotaža jer je nemoguće da je na tri mjesta istovremeno došlo do takve eksplozije koja je praktički uništila Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 i onemogućila vrlo vjerojatno i njihov popravak, kao i pitanje njegovog korištenja u budućnosti", kazuje stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je teško decidirano i potpuno sigurno reći tko stoji iza svega ili optužiti jednu stranu, no ono što je poznato - ovakav događaj nije mogao izvesti ni pojedinac, ni grupa.

Image
sjeverni tok 1 i 2 /

Nova faza europske energetske krize: Zbog podvodnih eksplozija na Baltiku mogli bi potpuno ostati bez plina?

Image
sjeverni tok 1 i 2 /

Nova faza europske energetske krize: Zbog podvodnih eksplozija na Baltiku mogli bi potpuno ostati bez plina?

"Za ovo treba imati posebno stručna znanja, treba imati tehničku i tehnološku opremu kao i mogućnost da se spusti na te prostore, da se izvede napad na način da se dogodi to što se dogodilo", objašnjava Akrap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je jasno da je do takve eksplozije došlo - Sjeverni tok 1 bio je gotovo prazan, no Sjeverni tok 2 bio je pun plina jer je bio pripremljen za upotrebu.

"To je razlog velike eksplozije i podrhtavanja tla, koje se osjetilo u susjednim državama. Na prvi pogled neinformirani čitatelj ili pratitelj vijesti može reći kako je iza svega Ukrajina ili neka njena saveznica, no kada dublje uđete u problematiku, kad sagledate cijeli kontekst, sve ono što je prethodilo tome i što može dovesti do toga kasnije, onda se može postaviti - pitanje postoji li uopće mogućnost da Rusija sa svojim aktivnostima stoji iza toga?", pita se stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća kako smo posljednjih mjeseci imali prilike vidjeti eksplozije skladišta oružja u zemljama članicama Europske unije, primjerice u Bugarskoj i Češkoj.

"Još uvijek ti slučajevi nisu u potpunosti riješeni, no postoje podaci o djelovanjima ruskih diverzantskih postrojbi", kazuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akrap dodaje kako nametnute sankcije sigurno neće prestati onog trenutka kad dođe do mirovnih pregovora i kad nastupi primirje u Ukrajini - nego sve dok se Zapad ne uvjeri da Rusija misli ozbiljno i da će provesti ono što se svi dogovore.

"U tom trenutku možemo razgovarati o tome da se možda revitaliziraju Sjeverni tokovi, no tu govorimo o razdoblju od 5 do 10 godina. Sasvim je sigurno da se taj plinovod u tom periodu ne bi koristio, posebno kada se uzme u obzir da je Europa riješila pitanje ovisnosti o ruskim energentima, odnosno da će ga riješiti do kraja ove godine i u činjenici da je prije dva dana otvoren plinovod koji iz Norveške vodi prema Poljskoj", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako s druge strane vidimo da su Rusi zaustavili protok plina kroz Ukrajinu, tako da je sasvim sigurno da Rusija igra na "posljednju političku kartu - upotrebu energetskih izvora kao sredstva nametanja svojih interesa".

Osim Rusije same, i u drugim se državama javio novi problem zbog plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo isto prosvjede koji se događaju u Europskoj uniji. Vidimo to posebno na području Njemačke, na prosvjedima dominira poruka 'Pokrenimo Sjeverni tok 2' iako je on uništen. Ono što je problem je da se očekuje da će populističke i radikalne stranke koje su na određen način povezane s Ruskim javnim i nejavnim interesima odrađivati, odnosno dogovarati određene prosvjede", kaže.

Spomenuo je kako će se 8. listopada ove godine održati veliki prosvjed AFD-a, desne stranke "The Alternative für Deutschland" u Berlinu - na njemu se, kaže, može očekivati veliki broj ljudi koji će pokušati utjecati na političku scenu u Njemačkoj, a iza kojih se kriju vjerojatno ruske i proruske poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upućuje li onda to da iza svega stoji Rusija ili još ne možemo biti sigurni?

"Teško je da ćemo ikada biti sigurni u to i da ćemo moći sigurno reći tko stoji iza toga, međutim možemo govoriti o visokoj razini izvjesnosti. Ta razina nije toliko visoka da se može jasno reći 'vrlo vjerojatno stoji Rusija'. Treba još puno podataka i pokazatelja, ali neki podaci i činjenice do kojih se neće moći doći moći će se nadoknaditi kontekstualiziranjem cijelih procesa tako da se vidi kome to ustvari uistinu odgovara. A u krajnjem slučaju, vrijeme će pokazati, vrlo vjerojatno će se pojaviti određeni dokumenti i izjave, kako iz Rusije tako iz nekih drugih država koji će moći ukazati i uprijeti prstom na to koja je to institucija ili država koja je sve naručila. Ponavljam, ovo nije mogla izvesti nikakva grupa ili pojedinac, iza ovoga stoji država sa svojim resursima koje ima na raspolaganju", zaključuje naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo